DruštvoVesti

DAN VISOKIH ZVANICA NA MULTINACIONALNOJ VEŽBI ,,PLATINASTI VUK 2021″

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, posle završenog prikaza na Danu visokih zvanica vežbe “Platinasti vuk 2021”, istakao je da je ova multinacionalna vežba bila odlična prilika da vidimo uigranost partnerskih vojski.

On se zahvalio ministru odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Benu Volasu, amabasadorima partnerskih država i visokim vojnim starešinama na prisustvu, kao i svim vojnicima iz deset zemalja koji su učestvovali na ovoj značajnoj aktivnosti.

– Ova vežba se održava posle duže pauze zbog kovida, ali je odlična prilika da vidimo uvežbanost, uigranost i dobru saradnju naših partnera i naše vojske. Ovo je odlična priprema za sve multinacionalne mirovne operacije u kojima učestvujemo i one u kojima ćemo učestvovati u budućnosti sa ovim partnerskim državama – rekao je ministar Stefanović.

On je dodao da je od naših, ali i inostranih generala, čuo samo pozitivne ocene kada je reč o saradnji i koordinaciji tokom prethodne dve nedelje koliko je trajala vežba „Platinasti vuk“.
Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas, prvi ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske koji je posetio Republiku Srbiju je podsetio na zajedničku borbu srpskih i britanskih vojnika protiv nacista u Drugom svetskom ratu.
Na ovogodišnjoj vežbi koja se održava od 3. do 18. juna, učestvuje ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Na „Platinastom vuku” ove godine prvi put učestvuju pripadnici oružanih snaga Francuske i Grčke, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva sa 69 pripadnika najbrojniji.

Dan visokih zvanica vežbe „Platinasti vuk 2021“ predstavlja krunu dvonedeljne zajedničke obuke pripadnika oružanih snaga 10 zemalja koja se završava taktičkom vežbom „Operacija čuvanja mira“. Reč je o prikazu taktika, tehnika i procedura u multinacionalnim operacijama sa upotrebom neubojite sile.

Cilj celokupne vežbe, koja je počela 3. juna, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvođenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Posmatrači na poligonu „Borovac“ u bazi „Jug“ imaju priliku da posmatraju taktičke radnje multinacionalnih jedinica u 12 sekvenci i to – konvoj, blokade borbenim vozilima „hamer“ i „lazar“, obezbeđenje baze i pešačke patrole, helikopterski desant, upad u naseljeno mesto, prepad na terorističko vozilo, hapšenje teroriste, primena forenzičkih postupaka i medicinska evakuacija.

Organizator vežbe je tradicionalno 4. brigada Kopnene Vojske u saradnji sa Centrom za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Danu visokih zvanica prisustvuje zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Petar Cvetković, visoke starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora.