DruštvoVesti

DODELOM PRIZNANJA OBELEŽAN DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

U organizaciji leskovačkog Crvenog krsta Leskovac su povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas uručene zahvalnice i priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su dali krv 35, 50, 75 ili 100 puta, kao i pojedincima, institucijama i udruženjima koji aktivno učestvuju u promovisanju i sprovođenju akcija dobrovoljnog davanja dragocene tečnosti koja život znači.
Crveni krst Leskovac je u prvih pet meseci ove godine prikupio više od 1000 jedinica krvi, a sekretar CK Leskovac Dragan Tasić se posebno zahvalio srednjoškolcima koji su se po prvi put uključili u ovu akciju. Kako je istakao, u ovoj godini je bilo preko 200 prvih davanja krvi, što ukazuje na veliki odaziv na akcije dobrovoljnog davanja krvi upravo među ovom populacijom..
Kako je kazao graodnačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas su nas okupili najhumaniji pojedinci – davaoci krvi. Davanjem krvi nečiji život može biti spasen i vi ste mnoge živote spasili.
,,Zato ste vi pravi primer humanosti, društveno odgovornog ponašanja, naši heroji i ja vam ovom prilikom zahvaljujem na svemu što činite za pacijente kojima je krv, odnosno transfuzija neophodna”.

Po rečima predsednika Crvenog krsta Leskovac Vladimira Colića Dan dobrovoljnih davalaca krvi je veoma značajan za Crveni krst. On je naveo da svaka jedinica date krvi spasi neki život.

Postoje ljudi koji zaslužuju priznanja za dobrovoljno davalaštvo krvi, neki i preko stotinu puta, među kojima je i Jovan Belić, koji je krv dao 111 puta.

Među dobitnicima prizanja povodom dana dobrovoljnih davalaca krvi su i učenici koji su nagrađeni na likovno-literarnom konkursu „Krv život znači“, kao predstavnici crkve, vojske i obrazovnih ustanova sa teritorije grada. Priznanje je uručeno ovom prilikom i gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću.