DruštvoVesti

DVE GODINE USPEŠNOG RADA LOKALNE VLASTI

Ponosan sam na sve urađeno i šta će se tek raditi, danas na veliki praznik  Preobraženje Gospodnje i pre početka Roštiljijade, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u svom izlaganju o rezultatima rada u poslednje dve godine, od avgusta 2020.do avgusta 2022.godine izrazivši  zahvalnost saradnicima,  kolegama, koalicionim partnerima, privrednicima i građanima.  

Prioritet je u ovom periodu, kao i od samog početka vršenja vlasti bio poštovanje zakona, timski rad, izmirivanje neizmirenih obaveza kao i konsolidacija budžeta grada koji je  krajem 2021.godine realizovan sa  preko 98 procenata. U svakom trenutku je na računu između  700  800 miliona dinara. Danas je taj iznos  852 miliona dinara, što pokazuje domaćinsko poslovanje s obzirom da se sve obaveze izmiruju na vreme, istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Od nekada 25 hiljada nezaposlenih, prošle godine je posao našao  2041 stanovnik, 5,6 posto  je rast stope zaposlenosti, duplo veći od republičkog.  12768  je nezaposlenih, a ovaj broj će se smanjiti naknadno  sa završetkom brojnih projekata. Brojni su građani našli uhlebljenje u stranim kompanijama poput Jure i Džinsija koji šire kapacitete, kao i domaćeg Ditsa, Mladosti  i mnogih drugih.

Predstoji i otvaranje turskog Erenlija.

Gradonačelnik je istakao važnost ulaganja u Zelenu zonu gde Aptiv posluje sa  5000 radnika i gde nakon prve faze Statovac ulaže i u drugu vrednu dva miliona evra. Na ovom prostoru je u toku i izgradnja Centra za skladištenje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda veoma bitnog za naše poljoprivrednike.

Cilj je vraćanje svega  funkciji, a samo je na  Navip plantaža sa novim zasadima uložena  25 miliona evra, posao našlo 150 radnika do 500 u vreme berbe, dok je planu izgradnja  hotela i  vinarije.

Grad Leskovac opravdava Naledov sertifikat o poslovnom okruženju izgradnjom stambeno poslovnih  kompleksa, na 14 lokacija gde se gradi 555 stanova i preko 40 lokala.

U putnu  infrastrukturu  uloženo je preko  dve milijarde dinara u sanaciju i rehabilitaciju puteva, kazao je gradonačelnik i najavio projekat proširenja Azila za pse, kao i još dva javna toaleta, dečje mobilijare, put do repetitora na Hisaru, vredan 22 miliona dinara.

Postavljen je cilj da se sve najvažnije saobraćajnice obnove,  svi prilazi gradu su uređeni ili se uređuju,kao i opštinski putevi i ulaže se u sve delove grada i one najudaljenije, kao i u rekonstrukciju vodovodne mreže i  ulaganje u kanalizacionu. Predstoji rehabilitacija puta ka Donjoj Jajini, ali i mnogih drugih, poput prilaza Hisaru.  

Gradonačelnik je izrazio nadu da će grad rekonstrukcijom Doma vojske dobiti  koncertnu dvoranu u  naredne dve godine, vrednost investicije je  178 miliona dinara. Ukoliko se sve planirane investicije ostvare najavio je da će direktora JP Urbanizam i izgradnja Novicu Nikolića kandidovati za gradonačelnika Leskovca, odnosno prvog čoveka grada.

Ulaže se u sve oblasti života, zdravsto, školstvo, otvaranje privatnih vrtića, socijalnu  zaštitu , kulturu  turističke potencijale, sport i sportske objekte.

Pre deset dana potpisan je  ugovor za drugu  fazu rekonstrukcije bolnice vrednosti  4,5 milijarde dinara, naknadno ulaganje u opremu od milijardu dinara, a rok za završetak  izvođaču radova koji će krajem meseca da bude uvedenu posao je dve godine, do septembra 2024.

Grad je opredelio 50 miliona za subavencije poljoprivredi, uz ulaganja u uređenje kanala, atarske puteve.

Nagrađeno je preko 4500 mladih talenata sa preko milion evra iz gradske kase, a naredne godine se očekuje povećanje iznosa nagrada, dok  vukovcima skedu nagradna ekskurzija.

Podršku dobijaju porodilje, novorođene bebe kroz autosedišta, djaci prvaci za udzbenike, ali i socijalno ugrožene porodice.

Brojna su ulaganja u rekonstrukciju škola, na teritoriji grada bila i slede,  najavio je gradonačelnik.

Gradski stadion će biti završen 19.mart naredne godine a možda i ranije.

Brojne ustanove i pojedinci su dobitnici prestižnih nagrada i odlikovanja.

Prioritet je osluškivanje potreba građana i priprema projekata  u svih  139 mesnih zajednica i 144 naseljana mesta, uz uključivanje svih saveta ovih osnovnih ćelija lokalne samouprave.

Postignuta je stabilizacija finansija i deblokada računa svih mesnih zajednica dok su  predsednici spona građana i lokalne samouprave.

Poverenja građana na prethodnim izborima potvrđuje uspešnost njenog rada, istakao je Cvetanović dodajući da će se raditi još vrednije u naredne dve godine, ističući ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, gasifikaciju, a u vezi sa tip završetak toplovoda u Dubočici do 2024.godine. Gradonačelnik  je kazao i da je ovogodišnja Roštiljijada pripremljena sa mnogo pažnje i uputio poziv svima da dođu i uživaju u poznatom gostoprimstvu