DruštvoVesti

JOŠ NEIZVESNO KAKO I KAD NA LETOVANJE

Iako je bilo najavljeno da će od sutra moći da se uđe u Grčku preko Bugarske, naročito za privrednike, epidemiološka situacija se i dalje prati, a naredni datum za to predviđen je 19.april. Ukoliko sve bude kako se nadamo turisti bi preko graničnog prelaza Evzoni mogli tek 15.maja.

Priprema se  memorandum koji će biti potpisan između dve države,  kojim će se pokrenuti tehnička komunikacija na granicama kako bismo mogli da proverimo validnost papira koje ljudi donose, kazao je prilikom posete Srbiji krajem marta ministar turizma Grčke Haris  Teoharis.Srbi će  u Grčku moći da udju sa potvrdom o vakcinaciji, negativnim testom ili potvrdom da su preležali kovid-19. Biće prihvaćene sve vakcine, uključujući Sinofarm i Sputnjik V koje nisu odobrene u EU.

Ipak iako je bilo najavljeno da će od sutra moći da se preko Bugarske putuje u Grčku, zbog pogoršanja epidemiološke situacije kod Grka, ostaje kao mogućnost za to 19.april.

Kako će izgledati ova turistička sezona još uvek je neizvesno, mada se u turističkim agencijama nadaju kraju agonije.

Sem Grčke postoji zainteresovanost i za Albaniju, Tursku gde se pominje letovanje i bez PCR testa, zatim Egipat koji najviše pruža za plaćenu uslugu, a prioritet će imati građani koji su prošle godine ostali bez uplaćenih letovanja, tako da ove sezone budu u prilici da iskoriste zamenske vaučere.

Za decu do 10 godina kako je najavljeno  neće biti potrebni testovi na granici, dok će za decu preko 10 godina, a koja neće biti vakcinisana, biti potreban negativan test.

Za putnike iz Srbije bi trebalo da bude  otvoren jedan granični prelaz sa Bugarskom i dva sa Severnom Makedonijom.