DruštvoVesti

LEBANE KONKURISALO PO KONKURSU ,,GRADOVI U FOKUSU“

Po konkursu Ministarstva kulture i informisanja, „ Gradovi u fokusu“, opština Lebane konkurisala je sa projektom „Adaptacija i priprema prostora – Doma kulture i biblioteke Branko Radičević“. Vrednost projektne dokumentacije je 9,5 miliona.
Cilj ovog konkursa je podsticanje lokalnog razvoja kroz podršku godišnjim programima kulturnih aktivnosti. Izabrane lokalne samouprave poneće titulu – Grad u fokusu, koja će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.
Program “Gradovi u fokusu 2021” doprineće unapređenju oblasti kulture i umetnosti u lokalnoj sredini, obogaćenju kulturnog života, podsticanju razvoja kreativnosti i kulturnih raznolikosti, kao i prepoznavanju specifičnosti kulturnog identiteta i održivog razvoja na teritoriji naše opštine.
Opština Lebane ima u planu ove godine brojne aktivnosti poput asfaltiranja saobraćajnica, ali će i mnogo toga zavisiti od epidemiološke i ekonomske situacije, a predsednik ove opštine se osvrnuo i na prethodna dešavanja sa poplavama.
Udruženje Roma „Herc“ iz Lebana počelo je sprovođenje projekta „Ostvari svoja prava i ispoštuj svoje obaveze“, koje ima za cilj ugradnju besplatnih vodomera romskim porodicama koje žive u romskom naselju.
Donator ovog projekta je opština Lebane, a izvođač radova JKP Vodovod Lebane.
Ugradnjom vodomera u svakom domaćinstvu, omogućiće se žiteljima romskog naselja redovno snabdevanje vodom i mogućnost plaćanja stvarnog utroška vode na osnovu svog mernog uređaja. Na ovaj način bi se izbeglo isključenje, utuženje i česte posete sudskih izvršitelja romskom naselju u Jablaničkoj ulici.