PrivredaVesti

NAREDNE GODINE POČEĆE SE SA NOVOM FISKALIZACIJOM

Primena nove fiskalizacije treba da počne od 1. januara sledeće godine. Ministar finansija Siniša Mali je istako da je važno da se ide u korak sa vremenom, odnosno da se modernizuje ova oblast, kao i da je ovo potpuno novi sistem koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza, dodao je Mali.
Sadašnji sistem fiskalizacije uveden pre više od 15 godina, kazao je ministar finansija Siniša Mali i kazao da postoji potreba za novim uređajima i softverskim rešenjima, kojima treba da pomoći našoj privredi. To je važno da bi se ispunili planovi koji su definisani, a to je da primena nove fiskalizacije počne od 1. januara sledeće godine
„Ovo je potpuno novi sistem koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza“, kazao je ministar.
Primena Zakona o fiskalizaciji za privredu neće predstavljati dodatni trošak, jer je država budžetom za ovu godinu opredelila tri milijarde dinara za subvencije privrednicima za nabavku fiskalnih kasa.
Ministar je podsetio da uz Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja deo strukturnih reformi koje će značajno uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Republici Srbiji.
Marko Čadež, predsednik PKS je naveo da nova fiskalizacija privredi omogućava uštede, a pomaže i u razvijanju novih poslovnih modela.
Sa uvođenjem e-faktura kreće se 2022. godine, a predviđeno je da e-fakture koriste sva preduzeća koja su u obavezi PDV-a, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru.