DruštvoVesti

NARODNA BANKA SRBIJE: NAJVEĆI RAST INFLACIJE OČEKUJE SE U SEPTEMBRU

Na današnjem predstavljanju izveštaja o inflaciji za avgust 2022. godine Narodne banke Srbije, identifikovana su dva ključna rizika, koja su se negativno odrazila, pre svega, na inflaciju. Prvi od tih rizika, odnosi se na konflikt u Ukrajini, koji se još uvek nije smirio, i koji je prouzrokovao rast svetskih cena energenata, dok se je drugi rizik materijalizovao u sklopu poljoprivredne sezone u Srbiji.

Predstavljajući izveštaj o inflaciji za avgust 2022. godine, Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, rekla je da je, pre svega, konflikt u Ukrajini, u najvećoj mogućoj meri, imao negativan uticaj na inflaciju u našoj zemlji, i pri tom dodala, da je usled toga, došlo do dodatnog zaoštravanja geopolitičkih tenzija. Po tom osnovu, nastavljen je rast svetskih cena energenata, koje su već bile na izuzetno visokom nivou.

Između ostalih, kako je rečeno danas, jedan od ključnih rizika, koji su se negativno odrazili na inflaciju, je i poljoprivredna sezona u Srbiji, ali i u širem regionu. Umesto prosečne sezone, koju su nadležni pretpostavljali u maju mesecu, po svemu sudeći, Srbija će se, drugu godinu zaredom, suočiti sa sušom, koja će negativno uticati na rod kukuruza, soje, suncokreta i povrća.

Pod uticajem visokih troškovnih pritisaka, pretežno iz međunarodnog okruženja, i inflacija u Srbiji nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u julu mesecu, iznosila je 12,8% međugodišnje, od čega je oko 70 odsto doprinosa. poticalo od rasta cena hrane i energenata, istakla je guvernerka Tabaković.

Prema procenama Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će, u toku druge polovine tekuće godine, najverovatnije u septembru, dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju, uz očekivani snažniji pad, krajem 2023. godine.