DruštvoVesti

NEMA PRIVATIZACIJE DOMOVA ZA STARE

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je tokom posete Vranju da su netačni navodi da Srbija želi da privatizuje domove za stare.

Selaković je naveo da Srbija ne planira da to uradi jer je ona država koja po svom ustavu ima i socijalnu kategoriju i domovi za stara lica će postojati u državnom sistemu.
Takođe, kako je podsetio, danas postoje 44 različite vrste domskog smeštaja za stara lica, među kojima je 25 gerontoloških centara, a u Valjevu će uskoro biti otvoren savremeno opremljen gerontološki centar. On je, govoreći o ceni smeštaja u domovima za stare, rekao da se cena nije menjala od 2015. godine i pored povećanja plata i penzija, a da se iz tih prihoda finansira funkcionisanje domova.
,,Pojavili su se neki glasovi da Srbija želi da privatizuje domove za stare. To je najobičnija neistina i laž. Dakle, Srbija ne planira to da uradi, Srbija je država koja po svom Ustavu ima i socijalnu kategoriju, i domovi za stara lica će postojati u državnom sistemu“, istakao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, tokom posete Vranju.

On je naglasio da je samo ove godine iz državnog budžeta preko milijardu i 478 miliona dinara uloženo u funkcionisanje domova za smeštaj korisnika.
Prema njegovim rečima, država će pomoći i rad domova u privatnom vlasništvu, kojih je u ovom trenutku 265.