DruštvoVesti

NIŽA ZAPOSLENOST ŽENA U SRBIJI

Žene u Srbiji čine nešto više od polovine radno sposobnog stanovništva, ali je za gotovo 15 procenata niža zaposlenost u populaciji žena, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević na onlajn konferenciji „Žene u sindikatima u Srbiji“, koju su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i Udruženje „FemPlatz“.

Prema evidencijama Nacionalne službe za zapošljavanje, u ovom momentu, u mere aktivne politike zapošljavanja, uključeno je nešto više od 65 hiljada lica, od kojih je 36 hiljada žena, navela je ministarka Kisić Tepavčević dodavši da je napravljen pomak, s obzirom na to da je u mere aktivne politike sada uključeno 55 odsto žena.

Prema njenim rečima, najnepovoljniji indikator, kada je u pitanju položaj žena, je upravo plaćenost na određenim poslovima.

Govoreći o položaju žena u sindikatima, Kisić Tepavčević je rekla da sindikalna organizovanost žena ide uzlaznom putanjom u našoj zemlji, a dokaz za to je da su mnoge žene na najvišim rukovodećim položajima u brojnim sindikalnim organizacijama.

Ministarka Kisić Tepavčević apelovala je na žene koje su deo sindikalne borbe da budu solidarne i oštre u zaštiti svojih koleginica, naročito kada primete da im poslodavac uskraćuje prava i posebno kada su u pitanju buduće majke.