DruštvoVesti

NOVE MERE U PETAK

Konačna odluka o protivepidemijskim merama biće doneta na narednoj sednici Kriznog štaba u petak, izjavio je epidemiolog i član štaba Predrag Kon nakon današnje sednice.

Na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri.

Na sledećem sastanku u petak razmatraće se modeli reagovanja tokom vikenda i doneti odluka šta će se po tom pitanju preduzimati na ovim mestima, naveo je. Biće reči i o ostalim žarištima, nije odlučeno da bude skraćenja rada kafića preko nedelje. U petak će se i o tome raspravljati, a moguće je u narednih desetak dana povećanje broja obolelih. Na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri. Pojačaće se nadzor nad oboljevanjem u školama, ali za sada kako je kazao Kon nema podataka za neki veliki rizik.

Prema podacima resornog ministarstva od 5. do 22. februara, u osnovnim i srednjim školama je virusom korona zaraženo 1.774 učenika (954 u osnovnim i 820 u srednjim škola) i 1.123 zaposlena (721 u osnovnim i 402 u srednjim školama).

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije juče je izjavio da epidemiološka situacija neprijatna i da je mali broj onih koji su sigurni od zaraze korona virusom, a u našoj su zemlji dostupne četiri vakcine. Vučić je najavio i nove lekove u toj borbi već za kraj aprila ili početkom maja .

Na današnjoj sednici Kriznog štaba je procenjeno da se epidemiološka situacija pogoršava i da treba maksimalno pojačati kontrolu. U poslednjih nekoliko nedelja je ona bila i pojačana i to bi trebalo nastaviti, smatra štab, a zaključak je kao deo  zajedničkog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, tako da je ostalo  da se iskristališe i pripremi predlog.