DruštvoVesti

NOVI NAUČNI EKSPONATI

Naučni eksponati „Iluzija stolice“, „Sunčani sat“ i „Čovek sistem“ biće postavljeni u okviru Parka nauke koji se nalazi u dvorištu Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju, a svi eksponati postavljeni su uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke, a u saradnji sa gradom Leskovcem.
„Na inicijativu Centra za promociju nauke iz Beograda uz podršku grada Leskovca naša ustanove je otvorila prvi od 12 Naučnih klubova u Srbiji. Brzo se rodila ideja za otvaranje parkova nauke, tako da se u našem gradu 2018. godine u Leskovcu otvara naučni park interesentan našim najmlađim posetiocima koji raste zajedno sa njima“ kazala je direktorka Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju Emina Jovanović i dodala da se dva nova naučna eksponata „Iluzija stolice“, „Sunčani sat“ već nalaze u dvorištu ove ustanove dok će „Čovek sistem“ biti izložen nakon dodatnih radova za desetak dana. Tako će uskoro u ovoj ustanovi biti 12 eksponata koje su izradili učenici TŠ ,,Rade Metalac“ preko svoje učeničke zadruge.
Da je ulaganje u obrazovanje i nauku, unapređuje sve oblasti čovekovog života i delovanja, a to je upravo ono što naša lokalna samouprava radi i čemu teži, istakla je gradska većnica Aleksandra Milovanović.
Park nauke je specifično organizovan i dizajniran prostor, u kome se nalaze naučno popularni eksponati. Osnovni cilj izgradnje ovakvog parka je da se posetiocima parka, kroz igru i neposredno iskustvo i na jedan zanimljiv način, približe naučni pojmovi i činjenice. U parku su postavljeni eksponati koji demonstriraju najzanimljivije fenomene iz oblasti fizike, geografije, matematike, biologije,…

Otvaranjem i stalnim osnaživanjem parka stvaraju se uslovi da nauka u Leskovcu bude afirmisana na zanimljiv i interaktivan način.