DruštvoVesti

OBELEŽENA GODIŠNJICA PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocu u Centralnom gradskom parku i minutom ćutanja za pale žrtve obeleženo je 105 godina od velikog istorijskog događaja za srpski narod , proboja Solunskog fronta. Srbija danas slavi i Dan zastave.

 1. septembar je dan za sećanje, zahvalnost i odavanje poštovanja našim precima koji su se borili za svoju otadžbinu i slobodu svojih ognjišta, kazao je u svom obraćanju zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca Oliver Antanasijević.
  Spomenik Oslobodiocu u centralnom gradskom parku, kao i spomenici na Hisaru, na putu ka Vlasotincu, u Kasarni „Južnomoravskih brigada“ u Leskovcu su svedočanstva su da narod našeg kraja sa ponosom čuva sećanje na ratnike koji su izvojevali istorijsku pobedu za slobodu svog naroda.
  Jedan od najslavnijih datuma u srpskoj istoriji, dan proboja Solunskog fronta obeležava se u stočetvrtoj godišnjici početka Prvog svetskog rata i nastojanja velikih sila da po ko zna koji put izvrše kolonijalnu podelu sveta.
  U Prvom svetskom ratu poginulo blizu milion i 300 hiljada ljudi ili 60 posto od ukupne muške populacije
  Poginuli srpski vojnici na frontu su sahranjeni u sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu. Srbija danas slavi i Dan zastave.

  Odata je danas počast minutom ćutanja svim učesnicima u Velikom ratu, a vence su na spomenik Oslobodiocu položile delegacije grada Leskovca, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912.do1920. i Organizacije boraca veterana rata od 1991.do 1999. godine RS sa sedištem u Leskovcu, kao i Narodnog muzeja i Udruženja penzionera .