PrivredaVesti

OD JESENI 51 PROFIL ZA SREDNJOŠKOLCE PO DUALNOM OBRAZOVANJU

Budućim srednjoškolcima na raspolaganju je 51 obrazovni profil po dualnom modelu, među kojima je i pet novih, a privreda je ponudila više od 3.200 novih mesta za učenje kroz rad. Ono što će u budućem periodu biti problem poslodavcima je nedostatak kvalifikovane radne snage, zbog čega je ovaj model obrazovanja od izuzetne važnosti.

U model dualnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji je trenutno uključeno 850 poslodavaca. Za novu generaciju učenika koja školovanje počinje u septembru tekuće godine, privreda je za sada ponudila više od 3.200 novih mesta za učenje kroz rad, a konkurs za đake je u toku. Za narednu školsku godinu, poslodavci su se prijavljivali za dualni model Privredne komore Srbije do kraja januara. Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu donelo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Poslodavci su najzainteresovaniji za dualni model u Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu, Južnobačkom, Šumadijskom i Pomoravskom, kao i Beogradu.
Privreda u Srbiji se već izvesno vreme suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, a dualno obrazovanje bi moglo da bude deo rešenja, jer će mladi nakon završetka srednje škole već moći da počnu svoje radno angažovanje, a poslodavci bi morali da povedu računa i o visini zarada, smatraju u PKS.
Privreda najviše traži profile bravarzavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i ugostiteljski profili kuvar i konobar. Traženi su i mehaničari motornih vozila, naročito od strane malih servisa.
Novi profili su – stolar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, tehničar štampe i trgovinski tehničar. Učenici koji odaberu dualni obrazovni profil, opredeljuju se za model srednjoškolskog obrazovanja koji im omogućava da teoriju uče u školi, a praktična znanja i veštine stiču u preduzećima. U zavisnosti od profila, u firmama će provoditi jedan, a u višim razredima dva ili tri dana nedeljno.

Najveće prednosti dela nastave koji se odvija u kompanijama jesu obuka u akreditovanim kompanijama, učenje od najboljih – instruktora sa licencom, školovanje za perspektivna zanimanja, mogućnost zaposlenja, kao i novčana naknada za deo nastave koji se realizuje kao učenje kroz rad, smatraju u Centru za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.