OD SUTRA NOVI KRUG PRIJAVLJIVANJA ZA SUBVENCIJE ZA FISKALIZACIJU

Sutra počinje novi krug prijavljivanja obveznika fiskalizacije za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, koji je od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije.
Pitanje subvencija definisano je uredbom Vlade kojom se predviđa da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Prijavljivanje na portalu ePorezi biće moguće do 5. aprila, a da bi se prijavili za subvencije obveznici fiskalizacije prvo treba da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata putem pomenutog portala.
Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države, a u ministarstvu finansija ističu da je prijava za subvencije jednostavna, ne zahteva mnogo vremena i obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.
Rok za prelazak na novi model fiskalizacije 1. maj i neće biti ikakvog pomeranja rokova.
Stoga u ministarstvu finansijka pozivaju obveznike fiskalizacije da što pre pređu na novi model, jer već imamo situacije da ljudi kupe kase, ali da ne žele da im se priključi, već čekaju april. To će onda stvoriti veliki pritisak na proizvođače, koji će imati mnogo kraći period da svima instaliraju kase.
Prvi krug prijave za subvencije države trajao je od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine, tada se za pomoć države prijavilo približno 124.000 obveznika fiskalizacije, i skoro svi su već isplaćeni.
Prema njegovim rečima, sa redovnim isplatama subvencija će se nastaviti i u narednom periodu, jer je namera da obveznici fiskalizacije što pre dobiju novac i pređu na novi model fiskalizacije, kako ne bi čekali poslednji rok, koji ističe 30. aprila.
On je objasnio da je cilj države da privrednici nemaju trošak zbog prelaska na novi model fiskalizacije, i dodao da obveznici fiskalizacije direktno dobijaju novčana sredstva za prelazak na novi model, kojih ima sasvim dovoljno, s obzirom na to da je budžetom za ovu godinu za to opredeljeno šest milijardi dinara.