DruštvoVesti

ODRŽAN JAVNI FORUM U VEZI URBANOG RAZVOJA GRADA

Javni forum za izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Leskovca održan je danas u sali Skupštine grada Leskovca.
U okviru izrade Stategije razvoja urbanog područja Leskovca je održan niz tematskih okruglih stolova na kojima su predstavljeni i razmatraju rezultati SWOT analize u okviru programa EU PRO+.
Strategija razvoja urbanog područja grada Leskovca bavi se urbanim područjem, koje se nalazi na važnim saobraćajnim koridorima.
Na teritoriji se nalazi značajan broj braunfild i grinfild lokacija, kao i turistički potencijali planine Kukavica i kanjona reke Vučjanke – područje koje obuhvata Skobajić grad, hidroelektranu Vučje, Teokarevićevu kuću i Muzej tekstila, a predstavlja prekretnicu početka tekstilne industrije u Srbiji.
Leskovac je naime jedan od 12 gradova u Srbiji koji preko programa EU PRO Plus izrađuju svoju teritorijalnu strategiju Po rečima Viktora Veljovića, menadžera sektora za razvijanje kapaciteta programa EU PRO+, ovo je jedan poseban događaj jer je grad Leskovac jedan od jako specifičnih gradova koji su obuhvaćeni ovim programom, pre svega zbog izrazito jasno urbanog identiteta koji postoji u urbanističkom naselju. ,,Upravo ovi instrumenti koje testiramo u saradnji sa vama i pružamo podršku su izuzetno bitni baš za ovakve delove koji imaju potencijal za transformaciju u smislu valorizacije urbanog identiteta i nekih potencijala koji su izuzetno specifični za ovu teritoriju, i nama predstavljaju savršen poligon za testiranje ovakvog instrumenta koji treba da donese preporuke na nacionalnom nivou” istakao je Veljović.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je izrazio zadovoljstvo što je Leskovac jedan od 12 gradova u Srbiji koji preko programa EU PRO Plus izrađuju svoju teritorijalnu strategiju. Po njegovim rečima ovo je prvi put da se za urbano područje grada Leskovca izrađuje ovakav dokument i da njime treba da se istakne lokalni urbani identitet, po kome je grad prepoznatljiv, ali na kome treba i dodatno raditi.

Svoj doprinos ovom projektu kroz ideje za urbana rešenja sa mnogo elemenata vezanih za budućnost dali su učenici osnovnih škola učešćem na likovnom konkursu „Moj grad u budućnosti“. Njima su danas uručene nagrade i zahvalnice.
Kada je reč o Programu EU PRO plus to je trenutno najveći donatorski program u Republici Srbiji vredan 40 miliona evra koji se finansira sredstvima Evropske Unije. Sprovodi se u partnerstvu sa Ministarstvom evropskih integracija, kroz Kancelariju za evropske integracije. Program obuhvata 99 lokalnih samouprava u dva regiona, Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije.