KulturaVesti

ODRŽANI ,,DANI LESKOVAČKE MUĆKALICE I ŠOPSKOG FOLKLORA“

U okviru manifestacije „Dani leskovačke mućkalice i šopskg folklora“ sinoć je u dvorištu Šop Đokićeve kuće održano takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice i šopske salate, a pobednici su Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš i Restoran ,,Bratska kafana Đokić iz Leskovca.

,, Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora” je inače četvrta po redu manifestacije koja se ove godine održava u sklopu projekta Magija sinergije koji grad Leskovac realizuje sa Elin Pelinom,prijateljskim gradom u Bugarskoj.
U dvorištu Šop Đokićeve kuće je najpre održana izložba na postavljenim štandovima tradicionalnih proizvoda iz Leskovca i Elin Pelina, a veliku pažnju je izazvalo takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice i šopske salate.
,,Sa organizacijom festivala Dani leskovačke mućkalice počeli smo 2017. godine. Ovaj specijalitet od mesa, povrća i začina je fantastična kombinacija ukusa sa specifičnim šmekom leskovačkog kraja. Dani Leskovačke mućkalice realizuju se u okviru projekta Magija Sinergije, zajedničkog projekta Leskovca i Elin Pelina iz Bugarske zahvaljujući kome se na naše ulice vraća vozić Roštiljko. Ukupno obezbeđena sredstva iz Ipa fondova iznose 196.134,17 evra, a za vozić su izdvojene 52 hiljade. Pored promocije dobrog ukusa, ovo je prilika da promovišemo i saradnju Srbije i Bugarske koja već daje dobre rezultate“ kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović otvarajući ovu manifestaciju.
„Festivalski turizam je postao jedan od najaktraktivnijih sektora u turističkoj industriji” poručila je Dragana Belenzada, direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga koji je uz Turističku organizaciju Leskovac partner na projektu.
U kulturno -umetničkom programu su učestvovali KUD „Lemind“, Leskovac, plesni klub „Step by step”, bleh orkestar Isidora Zećirovića, kao i Folklorna grupa „Radi Radev“ i Elinpelinski ritam orkestar iz Elin Pelina.
Tajna leskovačke mućkalice kao specijaliteta je ljubav, poručio je majstor kuvarstva Momčilo Conić.
Stručni žiri u sledećem sastavu: Zoran Todorović , Vitomir Nikolić i Ančica Dimitrijević profesor kuvarstva i predsednik žirija proglasio je pobednike. Takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice :
I mesto – Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš
II mesto – Restoran „Tomina priča“ Pečenjevce
III mesto – Restoran „Koliba tours“ Leskovac
Nišlije nisu krile zadovoljstvo pobedom u gradu roštilja.
Takmičenje u pripremi šopske salate:
I mesto – Restoran „Bratska kafana Đokić“, Leskovac
II mesto – Dom učenika i studenata, Leskovac
III mesto – Kafana „Stara škola“, Veliko Trnjane