DruštvoVesti

OKO 300 MILIONA DINARA ZA INFRASTRUKTURU U LESKOVCU U NAREDNIH PET GODINA

Na osnovu Okvirnog sporazuma koji je potpisan sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem o saradnji na Projektu razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava (LIID projekat), Gradu Leskovcu su na raspolaganje stavljena sredstva od 3.291.005 evra, što je oko 386 miliona dinara za unapređenje lokalne infrastrukture.
Sredstva za realizaciju ovog projekta na republičkom nivou iznose oko 300 miliona dolara za 145 lokalnih samouprava, a obezbeđena su preko partnerstva sa Svetskom bankom i Francuskom razvojnom agencijom.
Kada je reč o sredstvima opredeljenim za grad Leskovac, lokalna samouprava će moći zahvaljujući njima da realizuje brojne i raznovrsne projekte, od rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje pešačkih prelaza, biciklističkih staza, zelenih oaza, prostora za javni prevoz, javne rasvete, izgradnje sistema za odvodnjavanje, odbrane od klizišta, ojačavanje obala, naglasio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Zoran Branković, gradski većnik je u ime grada Leskovca prisustvovao predstavljanju projekta u Palati Srbije i istakao da su bespovratna sredstva od gotovo 386 miliona dinara Gradu Leskovcu dodeljena na osnovu formule koja uzima u obzir broj stanovnika, površinu, odnosno razuđenost teritorije, indeks razvijenosti i ranjivost na klimatske promene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ovom prilikom istakao da je Leskovac jedan od gradova kao pozitivan primer raspolaganja novcem u gradskoj kasi, pored Niša.

Gradonačelnik Cvetanović je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima nakon perioda dugovanja i pohvalom predsednika Srbije.

Trajanje projekta je od jula 2023. godine do novembra 2028. godine. Ministarstvo će u naredne dve nedelje formirati jedinicu za sprovođenje projekta koja će biti u koordinaciji sa radnom grupom koja će predstavljati Grad Leskovac, a sve u cilju kvalitetne i blagovremene realizacije projekta.