OTVORENA IZLOŽBA ,,ODELO NE ČINI ČOVEKA ALI GOVORI O NJEMU“

U leskovačkom Narodnom muzeju je otvorena izložba „ODELO NE ČINI ČOVEKA ALI GOVORI O NjEMU – Odevanje i kićenje u leskovačkom kraju od praistorije do savremenog doba“ u prisustvu brojnih autora, rukovodstva ove ustanove kulture, gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića sa saradnicima i bugarskog konzula Dimitra Cenova koji boravi u našem gradu.
Kroz tri galerije i devet tema izložba prikazuje istoriju odevanja i ukrašavanja u leskovačkom kraju od praistorije do savremenog doba.
U jedinstvenom ambijentu, izlaganjem odevnih predmeta, nakita, fotografija, predmeta za ulepšavanje i aksesoara, na nesvakidašnji način prikazana je istorija leskovačkog kraja i načina odevanja.
Ističući da izloženi predmeti, kako odeća, tako i nakit, pripadaju različitim razdobljima, jedna od autorki Slađana Rajković je kazala das vi oni govore o načinu odevanja ljudi kroz razdoblja, kako bogatih, tako i siromašnih pripadnika društva.
„U prošlosti su odeća i nakit mnogo više govorili o pojedincu nego što je to danas slučaj, i to ne samo o njegovom odnosu prema oblačenju i kićenju, već i o statusu koji je imao u društvu, porodici. Otkrivali su njegova religijska opredeljenja, ali i materijalni status.“
„Ova izložba je rezultat predanog rada mojih kolega u muzeju na prikupljanju i prezentaciji bogatog istorijskog nasleđa našeg prostora. Ona predstavlja jedinstveni moziak sačinjen od ličnih i društvenih estetskih i funkcionalnih normi od praistorije do modernog doba” kazao je direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je istakao da je leskovački muzej stub kulture grada.
izjava 00.13 čast mi je 01.25 dobila (04.30 mančester)
Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca
Ova izložba omogućava da se sazna koji odevni predmeti su bili omiljeni među starim Leskovčankama, a svi zainteresovani mogu da je vide do do 30.septembra.