IZLOŽBE O BELGIJSKIM I POLJSKIM STRIPOVIMA U OKVIRU 25. BALKANSKE SMOTRE MLADIH STRIP AUTORA

Gotovo istovremeno, na dve lokacije u Leskovcu, minule subote, otvorene su izložbe u okviru 25. Balkanske smotre mladih strip autora. Brojni posetioci su u pojedinim ustanovama kulture, imali priliku da saznaju nešto više o belgijskim i poljskim stripovima.

U Narodnoj biblioteci „Radoje Domanovic“, ataše za kulturu Ambasade Kraljevine Belgije, Bertrand Fontejn, protekle subote, otvorio je izložbu, pod nazivom „Nešto se dešava u belgijskom stripu“.

Pomenuta izložba, sastoji se od 47 panela, devetoro mladih strip autora. Nastala je u organizaciji Asocijacije „Valonija-Brisel Internacional“ i do sada je, sem u Leskovcu, odnosno prvi put u Evropi, kako je istakao Bertrand Fontjen, svoje prikazivanje imala i u Kini, Brazilu i Maroku. Važno je da napomenemo i da će ona u ovoj ustanovi kulture biti do 15. jula.

Takođe, u okviru jubilarne 25. Balkanske smotre mladih strip autora pripremljena je još jedna izložba, i to u leskovačkom Narodnom muzeju, koja posetiocima nudi priliku da se upoznaju sa savremenim poljskim stripom.

Rečima da Balkanska smotra mladih strip autora predstavlja jedinstvenu šansu za okupljanje svih zainteresovanih za devetu umetnost, Igor Volski, jedan od kreatora stripa, čija dela su prikazana u sklopu izložbe, proglasio ju je otvorenom.

U Narodnom muzeju, u prisustvu brojnih učesnika smotre i posetilaca, uručena su i priznanja koja se redovno dodeljuju u okviru ove manifestacije.

Plaketa za najboljeg mladog strip crtača otišla je u ruke Nikole Čišmežije. Mladoj Julijani Mijailović uručena je plaketa za najboljeg ilustratora, a što se tiče nagrada za strip scenaristu i teoretičara, one su pripale Tudoru Vidoniju i Luki Stojanoviću. Debitantkinja godine je Katarina Hadži-Jovančić, koja inače pohađa leskovačku Školu stripa „Nikola Mitrović Kokan. 25. Balkanska smotra mladih strip autora, u organizaciji pomenute škole, ove godine, po prvi put, zbog brojnih aktivnosti, trajala je sedam dana, i to u periodu od 21. do 27. juna.