DruštvoVesti

POČELA REKONSTUKCIJA KROVA GRADSKE KUĆE

,,Ulaganjem grada Leskovca od 3.751.104 dinara za rekonstrukciju kroga Gradske kuće biće zaštićena jedna od samo dve orignalne zgrade balkanskog stila u Leskovcu,“ istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović prilikom obilaska ovog zdanja pod zaštitom države.
Kuća Bore Dimitrijevića Piksle, tkzv. Gradska kuća postoji više od stotinu pedeset godina i predstavlja izrazit primer kuće balkanskog stila. Izgrađena je u drugoj polovini 19. veka i pripadala je uglednoj porodici Dimitrijević, sudiji Atanasiju, a kasnije i njegovom sinu Bori, osnivaču amaterskog pozorišta u Leskovcu, koji je streljan od strane okupatora 1942. godine.
,,Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1948. godine Gradska kuća stavljena je pod zaštitu države i u ovoj zgradi je 1948. godine otvoren prvi muzej u Leskovcu” kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović prilikom obilaska radova na rekonstrukciji krova.

Ovo je po rečima direktora Narodnog muzeja Nebojše Dimitrievića jedna velika stvar za naš grad, vršene su renovacije, ali nikada u ovom obimu. Treba imati na umu da muzej ima 4 zgrade, da ima veliki arheološki lokalitet i da su te zgrade zajedno stare 500 godina i da svaka od njih traži neko ulaganje kako bi preživela do sledeće sezone, tako da smo se odlučili da zbog prokišnjavanja, rešimo problem krova i da kasnije krenemo sa sanacijom cele kuće.

Uporedo sa ovim radovima Narodni muzej Leskovac izvodi i radove na uređenju spomen kuće Koste Stamenkovića sa ulaganjem iz budžeta grada od 2,3 miliona dinara. Ono što je bitno jeste da tri od pet objekata u jednoj sezoni uređujemo – pored Gradske kuće, da ogradimo Caričin grad, da stavimo kamere i da u potpunosti sredimo kuću Koste Stamenkovića.