DruštvoVesti

POČEO NOVOSADSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM

Na Novosadskom sajmu danas počinje jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem će se do 26. maja predstaviti oko 1.100 domaćih i stranih izlagača.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida otvorili su danas jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji će trajati do 26. maja.
Tanasković je na svečanom otvaranju sajma, na kome će se ove godine predstaviti 1.100 izlagača iz 26 zemalja, istakla da je ova manifestacija od izuzetnog značaja za našu zemlju, budući da je poljoprivreda u prva tri prioriteta Vlade Srbije.
Ona je poručila da su poljoprivreda, poljoprivrednici i poljoprivredni proizvodi prioritet naše države, koja na sve načine pokušava da dijalogom reši probleme koje trenutno imamo u ovoj oblasti.
Agrarna politika je na izuzetno visokom nivou i nešto čime se intenzivno bavimo svaki dan i gledamo kako da povećamo stočni fond, da unapredimo naše proizvode, kvalitetom dostignemo evropske standarde i na sve načine otvorimo nova tržišta, rekla je ministarka.

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija, a na zajedničkom štandu predstaviće se 21 italijanska kompanija. Izlagači iz Italije svoj boravak na sajmu iskoristiće za uspostavljanje i jačanje privredne i ekonomske saradnje s kompanijama iz Srbije, ali i regiona. Uz to, Italija je, kao zemlja partner, pripremila i niz kulturnih događanja koja će se, tokom sajma, održati u Novom Sadu.
Ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida je kazao da zemlja partner sajma ove godine Italija, sa kojom je Srbija tokom prošle godine imala robnu razmenu od 583 miliona evra. Pri tome je izrazio nadu da će ova manifestacija poslati mnogo pozitivnih poruka u oblastima inovacija, istraživanja i proizvode veoma kvalitetnih proizvoda.
Ove godine posetioce Međunarodnog poljoprivredog sajma očekuje 14 kolektivnih izložbi. Sajam će obeležiti izložbe poljoprivredne mehanizacije, organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog kvaliteta, nacionalna izložba stoke i izložba genetskih potencijala.
Na ovoj manifestaciji biće održani Dan voćara i Dan stočara, kao i mnogi drugi sadržaji koji će biti nova početna tačka za sve buduće saradnje.
Kao i ranijih godina je predviđena Izložba poljoprivredne mehanizacije, na kojoj će, uz članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, učestvovati i druge kompanije, kao i izlagači iz inostranstva. Biće izložene najnovije poljoprivredne mašine, najavljeno je i mnogo premijera, a izlagači su se potrudili da kupcima obezbede povoljnije uslove kupovine od onih van sajamskih kapija.
Posetioci sajma će imati priliku da se upoznaju sa proizvodima i privrednicima Srbije, Grčke, Rumunije, Belorusije, Bugarske, Severne Makedonije, Belgije, Turske, Rusije, Italije, Kine, Danske, Bosne i Hercegovine, Česke, Španije, Mađarske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Angole, Poljske, Holandije, Crne Gore, Francuske, Indonezije… Pored izlagača koji će samostalno nastupiti, privrednici iz 14 zemalja predstaviće se na kolektivnim izložbama.