Uncategorized

POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA STOŽER PRIVREDE

Poljoprivredna gazdinstva su porodične firme koje predstavljaju stožer leskovačke privrede, istakao je gradonačenik Leskovca Goran Cvetanović nakon sastanka sa pomoćnikom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Bogićevićem.Oni su zatim obišli poljoprivredno gazdinstvo Jovana Stojkovića u Navalinu i Zemljoradničku zadrugu ,,Zelena zona“ loje predstavljaju primer uspešnosti bavljenja ratarstvom i povrtarstvom.
,,Sledeći agrarnu politiku Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, nastojimo da našim poljoprivrednim proizvođačima budemo solidna i velika podrška. Uspeli smo da pridobijemo njihovo poverenje, koje je bilo poljuljano, a to pokazuje i prošlogodišnji rekordan broj prijavljljenih poljoprivrednika za subvencije grada za koje se prijavilo 994 proizvođača. Čak smo planiranih 30 miliona dinara, iako je bila teška kovid godina, rebalansom budžeta povećali na 34,5 miliona dinara“, kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.
Dobra vest za poljoprivrdu je i da će ove godine resorno ministarstvo uložiti preko 53 milijarde u subvencionisanje poljoprivrednika, sa akcentom na mlade ljude i nabavku mehanizacije i opreme.
,,Došli smo da se upoznamo sa realizacijom programa za poljoprivredu i od gradonačelnika ste čuli da su to impozantne cifre i da je 6500 hiljada subvencija znak da Leskovac brine o svojim poljoprivrednicima i to je velika pomoć poljoprivrednicima ali i ministarstvu. Kad svi radimo zajedno imamo ovakve rezultate, ocenio je pomoćnik ministra poljoprivrede“, Aleksandar Bogićević. Dodao je i da poljoprivrednik kao jedinka i mala gazdinstava nemaju finansijsku moć da se pokrenu, zato je važno da se udružuju, ali je još važnije da u gradu Leskovcu oni mogu da konkurišu za subvencije. Ono što je najbitnije pored subvencija su znanje i stručni saveti, zato su važne poljoprivredne stručne službe, instituti i fakulteti. Dosta toga se može naučiti zahvaljujući savetima PSSS koje ministarstvo plaća a poljoprivrednici dobijaju besplatno, smatra Bogićević.
Na teritoriji grada Leskovca registrovano preko 15.500 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.
Gazdinstvo Jovana Stojkovića u selu Navalin raspolaže sa 30 hektara zemljišta, od čega na dva hektara imaju zasade krastavca i paradajza u plastenicima što im je glavna delatnost, gde se na oko 7 hektara upravo sadi paprika za ajvar i krompir na otvorenom, a preostalih 20 zauzimaju zasadi pšenice i kukuruza. Kada je reč o zadruzi Zelena zvezda kojom rukovodi Đorđe Micić, ona od 2010. godine i okuplja osam zadrugara. Pretežno se bavi proizvodnjom povrća i to, paradajza, krastavca, zelene salate na oko 10 hektara zemlje. Godišnja proizvodnja ove zadruge iznosi oko 600-700 tona robe u zavisnosti od godine.