DruštvoVesti

POMOĆ ZA KUĆU POGOĐENU OBRUŠENOM STENOM

Po svemu sudeći postoji mogućnost da grad Leskovac uključi u saniranje štete na kući Ljubinke Aleksić u Grdelici nakon obrušavanja stene koja je probila krov i završila u potkrovlju, istaknuto je prilikom današnje posete gradonačelnika Gorana Cvetanovića sa saradnicima i predsednikom komisija za procenu šteta od poplava Milošem Kocićem.

Ljubinka Aleksić je nažalost izgubila i supruga od posledica korona virusa pre oko mesec dana, tako da nesreća nije zaobišla ovu ženu koja živi u Grdelici 65 godina. Nikada do sada se kaže nije desilo nešto ovako, poput obrušavanja stene.
Ovo je jedinstven slučaj, kazao je predsednik Komisije za procenu šteta od poplava Miloš Kocić.
,,Na teritoriji grada Leskovca je proglašena vanredna situacija od poplava, koje nisu zadesile samo našu teritoriju, već veliki broj opština i gradova na jugu Srbije tako da je Vlada Republike Srbije prošle nedelje donela odluku o proglašenju elementarne nepogode od poplava u gradovima i opštinama kojih je ukupno 20. Nakon te odluke, ovih dana, stupiće na snagu uredba o pomoći države oštećenim stambenim objektima, tako da će se razmatrati i ovaj slučaj“, dodao je Kocić.
Gradonačelnik Cvetanović rekao je da ovakvi slučajevi nisu česti i da je ovo prvi i jedini koji se do sada javio, verovatno će moći i Grad da se uključi i da konkretno donese odluku.
Komisija za procenu štete je na terenu, u poplavljenim područjima i trenutno u Velikom Trnjanu, jer tamo ima najviše poplavljenih domaćinstava, a u narednim danima će nastaviti i u drugim mesnim zajednicama. On je kazao i da su 10-12 mesnih zajednica najviše pogođene i da je njihova procena da će obići od 200-250 domaćinstava.
„Do sada smo obišli 60-ak, i to samo u Velikom Trnjanu, jer samo tako ima skoro 90 domaćinstava koja su bila pogođena poplavom. Paralelno sa nama radi i Komisija za procenu štete na poljoprivrednim zemljištima“,kazao je Kocić .