PrivredaVesti

POZIV PKS POSLODAVCIMA ZA UKLJUČENJE U DUALNO OBRAZOVANJE

Privredna komora Srbije poziva sve poslodavce da se uključe u model dualnog obrazovanja u školskoj 2021/2022. godini i da do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti poslodavaca za uključivanje u dualno obrazovanje.
Izjave o spremnosti, poslodavci mogu popuniti putem veb portala dualnog obrazovanja, na linku: http://portal.dualnoobrazovanje.rs/
Pored izjave, potrebno je putem portala podneti i Zahtev za akreditaciju za svaki obrazovni profil za koji se poslodavac prijavljuje. Dokumentaciju poslodavci dostavljaju najkasnije 10 dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem, na adresu elektronske pošte: snezana.radivojevic@pks.rs , ili putem pošte na adresu: PKS – RPK Leskovac, ul. Stojana Ljubića 12, 16000 Leskovac, sa naznakom „Dokumentacija za akreditaciju“.
U narednoj školskoj godini, u ponudi će biti 51 obrazovni profil za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja.

PKS je, već godinama unazad, prepoznata kao jedan od ključnih aktera u ovom procesu, s obzirom da se nova metodologija upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede. U tom smislu, zadatak PKS/RPK je da sagleda realne potrebe privrede i da zastupa njene interese u vezi sa upisom obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, koji je izuztno važan za školovanje mladih ljudi koji veoma brzo mogu da uđu u svet rada i odgovore potrebama poslodavaca. Neophodno je zadržati mlade ljude, a kroz dualno obrazovanje, otvaranje novih radnih mesta kojih je bilo više hiljada u Leskovcu tokom prethodnog perioda i odgovarajuće zarade to je i moguće.
Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2021. godine. Na veb portalu, poslodavci mogu pratiti status izjava o spremnosti koje su podneli.