DruštvoVesti

PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE

Dve radionice zajedničke radne grupe za turizam održane su tokom nedelje u Elin Pelinu su u okviru projekta Magija Sinergije preko Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.
Teme koje su obrađivane na radionicama su partnerstvo za zajednički razvoj turizma, analiza stanja i uskih grla, postavljanje ciljeva razvoja, strateških ciljeva i prioriteta.

Planiranje je ključno sredstvo za osiguranje razvoja, marketinga i upravljanja održivim turizmom. U vezi sa tim partneri na projektu pokrenuli su proces strateškog planiranja koji vodi do izrade Zajedničke Strategije Održivog Turizma u prekograničnom području Elin Pelin i Leskovac. Proces strateškog planiranja se realizuje kroz četiri radionice strateškog planiranja i dve javne rasprave. Sledeće dve radionice iz ovog procesa će biti održane u Leskovcu početkom marta.
Projekat Magija Sinergije je pripremljen zajedničkim zalaganjem grada Leskovca i opštine Elin Pelin, a sprovodi se u partenerstvu opština Elin Pelin iz Bugarske, Turističke organizacije Leskovac i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga iz Srbije. Ovaj projekat, pokrenut na inicijativu gradonačelnika dr sci. med. Gorana Cvetanovića, je rezultat dugogodišnjih dobrih odnosa grada Leskovca i opštine Elin Pelin. Cilj projekta je stvaranje efekta Sinergije zajedničkog delovanja turističkih aktera na polju povezivanja festivala, izrade zajedničkih planova razvoja turizma i novih turističkih proizvoda/servisa u prekograničnom području Elin Pelina i Leskovca.
Ova poseta je važna i zbog toga što su se predstavnici grada Leskovca sastali sa ambasadorom Srbije u Sofiji Željkom Jovićem sa kojim su razgovarali o daljoj saradnji i budućim projektima i programima značajnim za razvoj kulturne i turističke ponude grada na Veternici.