KulturaVesti

PROMOCIJA ,,MITOLOGIJE U DELIMA ALEKSANDRA TEŠIĆA“

Književni susret „Mitologija u delima Aleksandra Tešića“ priredila je u svojim prostorijama sinoć leskovačka Narodna biblioteka , a u programu učestvovao pisac Aleksandar Tešić koji je istakao da nama mnoge istorijske činjenice nisu poznate.
Ovaj „srpski Tolkin“ kako ga mnogi zovu, godinama je putovao po Srbiji i planirao, nesvesno sakupljajući građu za „Kosingas“, njegovu prvu knjigu objavljenu 2008. godine.
Narednih godina usledili su naslovi „Kosingas – Bezdanj“, „Kosingas – Smrtovanje“, „Kosingas – Kroz oganj i vodu“ i „Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija“. Roman „Kosingas“ preveden je na engleski jezik, a urađen je i strip zasnovan na njemu.

Aleksandar Tešić napisao je trilogije: „Miloš Obilić“ koja se sastoji od naslova: „Zmaj i Ždral“, „Koplje Svetog Georgija“ i „Vitez zatočnik“, trilogiju „Kletva Kainova“, kao i dela „Gorolom“ i „2084.“
Mitologija kao najstarije ljudsko sećanje je od velike važnosti za svaku naciju pa i nas, kazao je ovaj autor.

Ni istorija nije dovoljno poznata našem narodu, a treba da budemo ponosni na svaku činjenicu i ličnost, dodaje Tešić.

Aleksandar Tešić rođen je u Čačku. Detinjstvo je proveo u inostranstvu, gde je i počeo da piše. Studirao je prava. Zaposlen je u nacionalnom servisu kao prevodilac.