DruštvoVesti

PROŠLO JE 25 GODINA OD GRANATIRANJA VOZA U GRDELIČKOJ KLISURI

Komemorativnim skupom kome je prisustvovao ministara za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi RS Nikola Selaković i rukovodstvo grada sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, pomenom i polaganjem venaca u Grdeličkoj klisuri, pored Železničkog mosta preko Južne Morave, danas je obeleženo 25 godina od NATO raketiranja putničkog voza.
Putnički voz broj 393 gađan je iz aviona 12. aprila 1999. godine, dok je prelazio preko mosta, a tačan broj poginulih nikad nije utvrdjen.
Medjunarodni voz 393 na relaciji Beograd-Skoplje, pogođen je u 11.40 sati, kada su lokomotiva i dva vagona puna putnika bili na Železničkom mostu iznad Južne Morave.

NATO je najpre demantovao da bombardovao most, a potom je stradanje civila u vozu proglasio „kolateralnom, odnosno uzgrednom štetom“.

Svake godine, na ovaj datum, porodice stradalih, predstavnici Železnice, grada Leskovca i građani se okupe kako bi odali poštu tragično nastradalima.
„Sabrali smo se danas ovde na jednom mestu svetom, mestu stradanja, mestu mučeništva, simbolu zločinstva onih koji su tačno pre 25 godina svojim bombama raketirali putnički voz na ulazu u Grdeličku klisuru” kazao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodajući da je taj 12.4.1999. godine bio 19 dan NATO agresije na našu otadžbinu, neprijatelj je mislio da će u roku 3-4 dana u potpunosti uništiti našu vojsku, naročito na području treće armijske oblasti, pogotovo na KiM, da će nas uništiti i osramotiti, baciti na kolena i naterati na sramnu kapitulaciju. Kako je vreme odmicalo i kako su prolazili dani, videvši sa kakvim su se otporom i vojske i naroda i države suočili, agresori su u potpunosti počeli da se gube i tada krenuli da raketiraju i gađaju čisto civilne ciljeve i objekte.

„Uvek ćemo se sećati tih teških trenutaka kada su nevine žrtve, putnici i radnici naših železnica, postali mete smrtonosne sile koja je zahvatila našu prelepu zemlju” naglasio je gradonačelnik Goran Cvetanović.
izjava 16.00 danas se 16.34 Jugoslaviju

,,Došli smo ovde da odamo poštu nedužno stradalima ali i da njihove porodice i njihove najbliže pogledamo u oči i da im kažemo da učestvujemo u njihovom bolu i da nikada nećemo zaboraviti. Te 1999. godine železničari su svi kao jedan stali uz svoj narod i svoju državu” kazao je Ivan Bulajić, generalni direktor preduzeća Srbijavoz.

Pomen stradalima u vozu služio je vladika niški gospodin Arsenije sa sveštenstvom SPC, a nakon odavanja pošte minutom ćutanja i interpretiranja himne delegacije ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, grada Leskovca, Železnice, MUP, Vojske Srbije, kao i porodica žrtava i boračkih organizacija i predstavnika mesnih zajednica i SNS položile su vence na spomen obeležje.