DruštvoVesti

SA STOMOM SE ŽIVI, PORUČENO U MESECU BORBE PROTIV RAKA

Povodom meseca borbe protiv raka Udruženje Hrast u Leskovcu posetili su predstavnici  Srpskog nacionalnog udruženja ,,ILCO“i  Nacionalnog udruženja pacijenata sa stomom iz Republike Srpske,  Snežana Milojević i Dragan Trifun i donirali pomagala za stomu u znak podrške.

Udruženje Hrast kao i svake godine obeležava mart, mesec borbe protiv raka u znak podrške i edukacije obolelih, naročito iz ličnih iskustava ovo dvoje humanih ljudi,  istakla je predsednica ovog udruženja Zorica Menković.

Iako stoma nije bolest i sa njom se živi dugi niz godina, neophodna je edukacija i podrška da se prihvati potpuno drugačiji način života, što u ime udruženja ILCO ističu Snežana Milojević i Dragan Trifun koji su govorili na osnovu ličnog iskustva života sa stomom.

Oni su donirali neophodna pomagala članovima udruženja Hrast i poručili da život treba živeti aktivno, sa pozitivnim stavom i bez stigme, naročito jer postoje savremena pomagala različitih proizvođača, a RFZO podržava nabavku.  

Udruženje Hrast u Leskovcu broji oko 300 članova, ali je aktivno oko 80 njih, dok se ne zna tačan broj pacijenata sa stomom.

Prevencija je način života i ljubav prema sebi kao briga o sebi i svom zdravlju, zaključeno je ovom prilikom.