DruštvoVesti

SARADNjA BRATSKIH GRADOVA, LESKOVCA I ELIN PELINA

Grad Leskovac i opština Elin Pelin iz Bugarske pristupili su zajedničkom projektu razvoja turizma i povezivanja gastronomskih festivala Magija Sinergije u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. U Elin Pelinu je danas održana konferencija povodom predstavljanja projekta što je bio povod da učesnici iz grada Leskovca na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem posete ovu opštinu u Bugarskoj.
Na današnjem sastanku i konferenciji za medije gradonačelnik Cvetanović i predsednik opštine Elin Pelin Ivajlo Simeonov istakli su važnost saradnje bratskih gradova, tačnije grada i opštine, i izrazili veliko zadovoljstvo što se pristupilo realizaciji zajedničkog projekta.
„Bratski odnosi, dugogodišnja i dugoročna saradnja i dobrosusedski odnosi nas obavezuju da unapredimo naše turističke manifestacije. Projekat predstavlja samo jaku bazu i dobar temelj za saradnju koja će uslediti u budućnosti. Zahvaljujem se svima koji su nas otvorenog srca i raširenih ruku dočekali. Na završnoj konferenciji projekta koja će biti održana u našem gradu, uzvratićemo gostoprimstvo“ – rekao je gradonačelnik Cvetanović prilikom svog izlaganja.
Projekat Magija Sinergije u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija obrađuje teme teme poput partnerstva za zajednički razvoj turizma, analize stanja i uskih grla, postavljanja ciljeva razvoja, strateških ciljeva i prioriteta.
Projekat Magija Sinergije je pripremljen zajedničkim zalaganjem grada Leskovca i opštine Elin Pelin, a sprovodi se u partnerstvu opština Elin Pelin iz Bugarske, Turističke organizacije Leskovac i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga iz Srbije. Cilj je stvaranje efekta sinergije zajedničkog delovanja turističkih aktera na polju povezivanja festivala, izrade zajedničkih planova razvoja turizma i novih turističkih proizvoda-servisa u pograničnom području Elin Pelin i Leskovac. Gastronomski festival po kojem je Leskovac nadaleko čuven, Roštiljijada, potvrđen je kao jedan od glavnih kulinarskih događaja u jugoistočnoj Evropi. Tradicionalni festival folklora, Dani Šopova u opštini Elin Pelin, predstavlja jedan od veoma popularnih nacionalnih festivala koji se organizuju u Bugarskoj.