ŠKOLA „11. OKTOBAR“ U LESKOVCU DOBILA KVANTNU SOBU

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finansiralo je opremanje kvantne sobe u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ u Leskovcu. Boravak u kvantnoj sobi mladim osobama i deci sa smetnjama u razvoju omogućava očuvanje i razvoj postojećih funkcija. 

Kvantna soba predstavlja najsavremeniji oblik terapije nanotehnologijom u regulaciji energetskog sistema organizma i njena oprema, pre svega, ublažava napetost deteta i podstiče njegovu samostalnost.

Jedna ovakva prostorija bila je preko potrebna Školi za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ u Leskovcu koju, u ovom trenutku, pohađaju oko 150 deteta.  Ona će umnogome unaprediti nastavu i poboljšati uslove boravka dece sa smetnjama u razvoju, time što će blagotvorno i stimulativno uticati na njih, procena je Dušanke Soldatović, predstavnice Udruženja „Start“, preko kojeg je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finansiralo opremanje kvantne sobe.

Kvantna soba je opremljena u sklopu projekta „Bajka na talasima“ Udruženja za decu „Start“.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „11.oktobar“ bavi se obrazovno-vaspitnim radom dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u pripremno-predškolskom programu, zatim osnovnom obrazovanju sa tri izdvojena odeljenja u Lebanu, Vlasotincu i Medveđi i srednjem obrazovanju. Jedina je ustanova ovog tipa u Jablaničkom okrugu.

Na području grada Leskovca značajno mesto zauzima Škola „11. oktobar“ koju pohađaju oko 150 deteta, a dodatnu obrazovnu podršku koristi još oko 80 učenika koji su uključeni u inkluzivni vid obrazovanja.
Da podsetimo, u ovoj školi je do sada izgrađen plato za preventivno – korektivne vežbe, vrednosti 2,5 miliona dinara, baš kao i senzorna soba u koju je uloženo million i 500 hiljada dinara. Takođe, renovirani su i prilagođeni toaleti, a u toku je izrada projekta u cilju kompletne rekonstrukcije ove škole.