DruštvoVesti

ŠKOLA ZA UČENIKE OŠTEĆENOG VIDA „VELJKO RAMADANOVIĆ“ IZ ZEMUNA, PREDSTAVILA SVOJ RAD U LESKOVCU

Škola za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ iz Zemuna je institucija, koja slepoj i slabovidoj deci iz cele Srbije, pruža mogućnost da se razviju u radno sposobne i samostalne osobe. Kao jedina takva ustanova u našoj zemlji, njen rad je predstavljen danas članovima Okružne organizacije slepih i slabovidih Leskovac, kao i roditeljima, koji su zainteresovani za to da njihova deca pohađaju ovu školu.

Kao vaspitno-obrazovna ustanova, koja je osnovana pre tačno 105 godina, zaposleni u školi „Veljko Ramadanović“, koja funkcioniše u Zemunu, posvećeni su, pre svega, radu sa učenicima oštećenog vida, koji se zasniva na redovnom nastavnom planu i programu, prilagođenom ovoj deci.

Prema rečima Gordane Videnović, profesorke engleskog jezika u školi,  uočeni su brojni nedostaci u sklopu inkluzivnog obrazovanja ovih učenika, od kojih je nabrojala sledeće:

Govoreći o tome, kako ustanova u Zemunu poseduje resurse, koji su neophodni radi podrške učenicima sa oštećenim vidom, profesorka Videnović je naglasila da rad škole obuhvata i ranu intervenciju, kućnu nastavu, obrazovanje odraslih, а постоји могућност i ванредног образовања, преквалификације и доквалификације.

Pored roditelja, koji su zainteresovani za to da njihova deca pohađaju ovu školu, današnjoj prezentaciji, prisustvovali su i predstavnici škola sa teritorije grada Leskovca, zatim iz Bojnika i Lebana, kao i članovi interresornih komisija.

Inače, Školu „Veljko Ramadanović“, u ovom trenutku, pohađa oko 140 učenika sa čitave teritorije naše zemlje.