DruštvoVesti

SLAVITE SLAVU U KRUGU PORODICE, PORUČUJE ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA LESKOVCA

Povodom epidemiološke situacije koja je krajnje ozbiljna gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanvić je sa čelnim ljudima zdravstvenih ustanova na današnjoj konferenciji za novinare uputio apel gradjanima, naročito onima koji slave slavu Svetog Nikolu da je obeleže u najužem krugu porodice i smanje kontakte.
Gradonačelnik je naglasio da smanjenje kontakata znači zdravlje i bezbednost za sve ljude bez obzira na godine jer virus korona jeste najopasniji za lica u srednjem dobu ali može pogubno delovati i na mlade ljude koji su potpuno zdravi. On je dodao da povećani broj zaraženih uzrokuje popunjavanje svih raspoloživih mesta za pacijente sa ozbiljnim simptomima, kako u leskovačkoj bolnici, tako i u niškom Kliničkom centru.
U poslednja 24h stigla su 403 rezultata, od toga za grad Leskovac 267 i 101 je sa pozitivnim nalazom.
76 lica je sa teritorije grada Leskovca, 15 sa teritorije opštine Vlasotince, 8 lica sa teritorije opštine Lebane i 2 lica sa teritorije opštine Bojnik.
Struktura: 60 zaposlenih , 19 nezaposlenih lica, 19 penzionera, 2 učenika i jedan student.
Trenutno se čekaju iz laboratorija 147 rezultata sa područja Jablaničkog okruga za lica koja su uzorkovana u ZZJZ Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i Domovima zdravlja Jablaničkog okruga tokom prethodnih dana.
Ukupno hospitalizovanih pacijenata u kovid bolnici je 200, bilo je 19 prijema, 12 otpusta, jedan je upućen u Klinički centar Niš na dalje lečenje, a tri su preminula.
1.pacijent 85 godina, pizitivan, Vučje, Leskovac
2.pacijent 67 godina, pozitivan, Leskovac
3.pacijent 78 godina, čekalo se na PCR nalaz, Leskovac

U kovid bolnici je 137 pozitivnih pacijenata, 45 negativnih, 11 čeka na rezultat, a 7 na testiranje. 129 pacijenata je na aparatima za kiseonik, a 6 na respiratorima.
Sa teritorije grada Leskovca je 134 pacijenata, 26 iz Vlasotinca, 16 iz Bojnika, 13 iz Medvedje, 3 iz Vranja, dva iz Beograda i jedan iz Vladičinog Hana.
Sveti Nikola je krsna slava koju slavi najveći broj porodica na jugu Srbije. S obzirom na to da se intenzitet epidemije virusa korona ne smanjuje, da je kovid centar konstantno na ivici popunjenosti i da se povećava broj preminulih i priključenih na respirator, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i članovi kriznog štaba koji rukovode zdravstvenim institucijama Aleksandra Nikolić, Nebojša Dimitrijević, Slaviša Božić, Časlav Nedeljković upozorili naše sugrađane na rizik koji veće okupljanje može da izazove.
,,Neugrožavanjem svog zdravlja i zdravlja naših sugrađana pomažemo i lekarima i medicinskom osoblju, ali i ljudima koji su u teškom stanju, na kiseoniku i respiratoru, jer zdravsteni radnici mogu na pravi način da im se posvete. Ako dođe do većeg zaražavanja dovodimo čitav zdravstveni sistem u opasnost ali i sebe svoje bližnje jer samo oni koji su bili zaraženi imaju pravu sliku o tome koliko je medicinska nega u ovom trenutku važna. A posebno oni sa težom kliničkom slikom”, zaključio je gradonačelnik Cvetanović na današnjoj konferenciji za novinare o epidemiološkoj situaciji.