ŠTA JE DO SADA URAĐENO NA GRADSKOM TRGU?

Gradski trg u centru Leskovca postepeno dobija konačan izgled. Iako su se radovi poprilično odužili, kako zbog epidemije korona virusa, tako i zbog odabranog izvođača radova, Bauvezena iz Lazarevca, kraj im se polako nazire.

Centralni gradski trg u Leskovcu nastao je transformacijom parkinga i dela zelene površine na prostoru između Robne kuće „Beograd“ i Modne kuće.
U okviru ovog vrlo zahtevnog projekta izgradnje javnog trga, čiji su radovi ušli u već treću godinu i za šta je opredeljeno 223 miliona dinara, urađeno je popločavanje dela trotoara Bulevara oslobođenja kamenim granitnim pločama i kockama i postavljeni su granitni ivičnjaci. Takođe, formirane su i biciklističke staze, a posebna pažnja je, prema rečima arhitekte Suzane Grebenarević, posvećena ozelenjavanju. Na obodima zelenih površina, kako naglašava, biće postavljeno 60 granitnih klupa sa drvenim sedištem.

Fontana koja je pre nekoliko meseci puštena u probni rad će osim mlaznica imati i svetlost u svim bojama što će omogućiti obeležavanje svetskih i nacionalnih praznika koji podrazumevaju ovakav vid obeležja. Drugi značajan objekat je pozornica koja ima tehničke prostorije.

Na betonskom postamentu koji se nalazi na ulazu u park, biće postavljen reljefni odlivak starog Leskovca, od mosta do sadašnje ulice Koste Stamenkovića.
Pored objekta Doma sindikata nalazi se podest za pilon obeležje koje će konkursom biti izabrano naknadno. Prijave na konkurs za odabir idejnog rešenja mogu poslati svi zainteresovani umetnici i arhitekte, a detalji o konkursu se nalaze na sajtu JP „Urbanizam i izgradnja“ i na sajtu Odeljenja za javne nabavke.