DruštvoVesti

STIGLO POLA MILIONA KINESKIH VAKCINA

Na beogradskom aerodromu Nikola Tesla premijerka Ana Brnabić dočekala je danas novi kontigent od 500.000 doza vakcina Sinofarm iz Kine, zemlje iz koje je do sada  isporučeno 2,5 miliona doza vakcina našoj zemlji.

U Leskovcu se čeka dolazak 4.600 doza ovih vakcina tako da se na vakcinalnim punktovima trenutno vrši revakcinancija onih koji su primili prvu dozu neke od vakcina u prethodnom periodu.


„Cilj je da do kraja aprila imamo oko 40 odsto gradjana vakcinisanih prvom dozom“, kazala je premijerka i naglasila da Srbija trenutno raspolaže sa nešto manje od milion vakcina svih ostalih proizvodjača a da će sutra sa isporukom oko 106.000 doza Fajzerove vakcine, ukupan broj vakcina koje je Srbija nabavila preći 3,5 miliona.


Premijerka je kazala da je do sada oko 26 odsto punoletne populacije Srbije primilo makar jednu dozu vakcine protiv virusa korona, a da je oko 20 odsto gradjana revakcinisano, kao id a je prema  jutrošnjim podacima, vakcinisano više od 51 odsto gradjana starosti izmedju 65 i 74 godine.

U kategoriji iznad 75 godina, vakcinisano je 42 odsto populacije.

 U Leskovcu se čeka dolazak ovih vakcina tako da se na vakcinalnim punktovima trenutno vrši revakcijancija onih koji su primili prvu dozu neke od vakcina u prethodnom periodu.