DruštvoVesti

SVETSKI DAN ČISTOG VAZDUHA, LESKOVAC DOČEKAO SA VISOKIM NIVOOM ZAGAĐENJA

Na današnji dan podsećamo da je borba za čistiji vazduh jedan od prioriteta, zbog kojeg će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti sa pošumljavanjem i subvencionisanjem zamene kotlova i kupovine eko-vozila, poručeno je povodom obeležavanja 3. novembra, Svetskog dana čistog vazduha.

Širom zemlje je, u poslednjih nekoliko dana, zabeležen povećan nivo zagađenja vazduha. U Leskovcu se, situacija ni danas, kada se obeležava Svetski dan čistog vazduha, ništa manje ne razlikuje, jer je prema merenjima aplikacije xEco, kvalitet vazduha, jedan od najlošijih u Srbiji, usled velike koncentracije PM čestica.
Kada je reč o jugoistoku naše zemlje, slična merenja se beleže i u Nišu, Aleksincu, Vranju, Pirotu i Surdulici.
Iz Ministarstva životne sredine, podsećaju da 65 odsto zagađenja, dolazi iz individualnih ložišta i toplana, te da je od ključnog značaja, da što veći broj domaćinstava i javnih ustanova, pređe na ekološki prihvatljivije načine grejanja.
Takođe, sada je i više nego jasno da je saobraćaj, odnosno njegova visoka učestalost, automobili i vozila sa zastarelim motorima, dramatično prisutni zagađivač vazduha.
Prema rečima ministarke Irene Vujović, u više od 50 jedinica lokalne samouprave u Srbiji, zamenjene su kotlarnice, dok će se efekti toga, kako dodaje, videti u toku sadašnje grejne sezone.

Zelena gradnja, zamena energenata, izgradnja postrojenja za prečišćavanje vazduha i pre svega, menjanje loših navika, samo su neka od rešenja, koja bi trebalo da doprinesu poboljšanju kvaliteta vazduha.
Ne samo danas, na Svetski dan čistog vazduha, koji istovremeno služi i kao podsetnik, ali i kao svojevrsno upozorenje, nego i svakog narednog dana, zapitajmo se: koliko dugo možemo da izdržimo bez vazduha, i da li je vreme da svako od nas nešto učini za našu Srbiju i našu Planetu.