DruštvoVesti

U KONOPNICI ODRŽANI MIHOLJSKI SUSRETI SELA

Na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznatiji u narodu i kao Velika Gospojina, održani su juče u selu Konopnica, u opštini Vlasotince, ovogodišnji Miholjski susreti sela. Ovu manifestaciju, sufinansiralo je Ministarstvo za brigu o selu sa 400 hiljada dinara i lokalna samouprava, sa 200 hiljada.

Velika Gospojina je slava konopničke crkve, a od davnina se je, u ovom mestu, održavao i najčuveniji vašar, koji je poznat po svojoj masovnosti. Ove godine, tradicionalna dešavanja, upotpunjena su nizom novih aktivnosti.
-Ovogodišnje Miholjske susrete organizovali smo u Konopnici, u cilju davanja nove dimenzije ovom okupljanju. Pored Ministarstva za brigu u selu, u sufinansiranju ove manifestacije učestvuje i opština Vlasotince, koja radi na obnovi starih zgrada domova kulture u našim selima, kao što je slučaj i u Konopnici.Time podstičemo i obnavljanje društvenog života u selima, a Miholjski susreti, su samo još jedan korak u tom pravcu – rekla je Tatjana Ilić, članica Opštinskog veća, zadužena za oblast kulture i turizma.
U dvorištu crkve više od 50-oro dece učestvovalo je na likovnoj radionici. Autori najboljih radova bili su Ksenija Jović, Aleksandra Mitov i Mišel Jović, a žiri je bio impresioniran kreativnošću koju su deca pokazala. Na literarnom konkursu, u dvema kategorijama, prva mesta osvojili su Strahinja Petrović i Nastia Mišić.
Kulturno-umetničko društvo „Bratstvo“ nastupilo je spletom igara iz leskovačkog kraja, a dan ranije, započete su i utakmice u malom fudbalu.
Nakon proglašenja pobednika i dodele pehara, posetioce je zabavljala muzička grupa Perspektiva.
Manifestaciju Miholjski susreti sela, pripremljenu od strane Turističke organizacije opštine Vlasotince, sufinansirali su Ministarstvo za brigu o selu sa 400 hiljada i opština Vlasotince sa 200 hiljada dinara.