DruštvoVesti

U LESKOVCU OBELEŽAN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Dan pobede nad fašizmom obeležen je u Leskovcu polaganjem venaca u spomen parku.
Na spomenik Boginje pobede delegacije vence su na Dan pobede nad fašizmom koji ima univerzalni značaj i predstavlja sećanja na kapitulaciju Nemačke i pobedu savezničkih snaga nad fašizmom vence su položile delgacije Grada Leskovca, Ministarstva odbrane i SUBNOR-a.

„Za šest godina trajanja rata izgubljeni su milioni života, a mnogi gradovi, uključujući Leskovac, pretrpeli su ogromnu štetu. Iz ugla 21. veka ovaj praznik je jedinstven. Tog dana čitav svet je na jednoj strani, na strani pobednika. Slaveći pobedu na fašizmom negujemo kulturu, a istorija nam ukazuje da su mir, sloboda i prosperitet sveta najuzvišeniji ideali svakog demokratski uređenog društva“, kazala je zamenica gradonačelnika Leskovca Ana Janković-Stojanović.
Život u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji u vreme Drugog svetskog rata bio je težak, okupacioni sistem bio je surov, a posebno su bili progonjeni pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kao i učesnici u antifašističkoj borbi.
Drugi svetski rat predstavlja najveći sukob u istoriji čovečanstva. Počeo je nemačkim napadom na Poljsku 1939. godine, a završen je kapitulacijom Japana 1945. godine. Kao nikada do tada svet je bio podeljen na dve suprostavljene strane. Srpski narod ovenčan slavom prethodnih ratova i vođen slobodarskim idealima, tih ratnih godina svrstao se na stranu Saveznika koji su bili predvođeni Velikom Britanijom, SSSR i SAD.