DruštvoVesti

U TOKU ,,EKODRONIRANJE“ U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE U OBRAZOVANJU

Ciljevi projekta „Ekodroniranje“ koji je danas predstavljen u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju su osposobljavanje mladih da koriste tehnologiju koja može da im pomogne u očuvanju životne sredine, kao i da se upoznaju sa novim naučnim disciplinama u sferi ekologije i zaštite životne sredine, istaknuto je prilikom demonstracije.

,,Gradimo algoritme koji služe za snimanje u životnoj sredini, pokrećemo te dronove. Kasnije gledamo šta su oni snimili i imamo jedan veći dron koji smo uzeli konkretno preko ovog projekta koji je podržao DIS pomoću koga ćemo raditi neke ozbiljnije stvari”, kazao je u ime Naučnog kluba Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju Nikola Mladenović.
Kako je istakao snimanje terena dronom može da bude posebno važno u mapiranju ekoloških problema poput deponija.

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju je danas za nešto mlađe đake održana radionica sa 3D olovkama koja je izazvala veliko interesovanje.

U okviru projekta ,,Znanje zna budućnost“ će ukupno biti realizovano 5 radionica i 2 predavanja u kojima učestvuje 60 učenika Hemijsko-tehnološke škole „Božidar Đorđević Kukar“ iz Leskovca.

Projektne aktivnosti obuhvataju rad u programskim jezicima Scratch i Python, a uz pomoć isprogramiranih algoritama dronovi kreću u eko-akciju.