DruštvoVesti

USKORO I PUT I PRUGA

U prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen danas je u Donjem Međurovu potpisan ugovor između JP „Koridori Srbije“ i konzorcijuma „Strabag AG“ i „Strabag d.o.o. Beograd“ o izgradnji prve faze „Auto-puta mira“, na deonici Merošina–Merošina 1. Ukupna vrednost modernizacije te deonice iznosi 59,9 miliona evra, a 85 odsto se finansira iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda IPA 2015, a 15 odsto iz budžeta Srbije. Rok za završetak radova je jun 2023. godine.

Ugovor su potpisali direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić i direktor ogranka za građevinske poslove firme „Strabag“ Dragan Ršumov.
Deonica Merošina–Merošina 1 deo je budućeg „Auto-puta mira“ Niš–Pločnik–Merdare. Dužina deonice planirane za izgradnju u prvoj fazi iznosi 32,6 kilometara na potezu od Merošine kod Niša do Beloljina kod Pločnika.
Deonica je izuzetno kompleksna jer obuhvata šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova. Vrednost deonice radova od Niša do Pločnika, u dužini od 33 kilometra, iznosi 255 miliona evra.
Datum početka radova je 1. novembar ove godine za prvu poddeonicu dužine 5,5 kilometara, za koju je danas potpisan ugovor, a izgradnja ostalih ide sukcesivno.
Predsednik Srbije i predsednica Evropske komisije su u Donjem Međurovu simbolično, pritiskom na taster, označili početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš–Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Ukupna vrednost modernizacije te deonice iznosi 59,9 miliona evra, a 85 odsto se finansira iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda IPA 2015, a 15 odsto iz budžeta Srbije.
Planirani rok za završetak radova je jun 2023. godine.
Obeležavanju početka radova ove deonice, koja je deo buduće brze pruge Beograd–Niš–Preševo, prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić.
Ovom događaju je danas prisustvovao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.