KulturaVesti

USKORO NOĆ MUZEJA

Narodni muzej u Leskovcu, u periodu od 12. – 18. maja uzeti učešće u manifestaciji Muzeji za 10! Noć muzeja biće obeležena 15.maja.
Narodni muzej Leksovac učestvuje u nacionalnoj muzejskoj inicijativi Muzeji za 10, koja se ove godine po sedmi put održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije, a koordinacijom Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.
Usled radova na renoviranju hola i ulaza u Muzej u okviru projekta HETEROTOPIJA stalna postavka “Vremeplov leskovačkog kraja” biće zatvorena za vreme manifestacije. Posetiocima će biti dostupni Gradska kuća, Tekstilni muzej u Strojkovcu i arheološki lokalitet Caričin grad.
Poštujući važeće epidemiološke mere, iskoristite mogućnost da uživate u zanimljivim sadržajima koje smo vam za ovu priliku pripremili!
Tokom manifestacije ulaz je besplatan za sve posetioce.

Radno vreme muzeja: 12. maj – 18. maj od 10-16 č
Noć muzeja: 15.maj od 18 – 22č

Program

Manifestacija MUZEJI ZA 10

12 – 18. maj 2021.
Narodni muzej Leskovac

Stalna postavka
Sreda 12. maj – utorak 18. maj od 10-16 č
Subota 15.maj od 18-00 č -22 č
U sklopu Narodnog muzeja u Leskovcu nalazi se GRADSKA KUĆA, jedinstven primer balkansko-orijentalnog graditeljstva u HӀH veku. U njoj možete pogledati postavku koja prikazuje način uređenja kuće u prvoj polovini HH veka. U sklopu Gradske kuće, nalazi se DEČJI MUZEJON, mesto posvećeno najmlađim posetiocima u kome, u skladu sa svojim interesovanjima, deca mogu sama birati didaktičke i kreativne materijale za rad inspirisane kulturnom baštinom Leskovca i njegove okoline.
(Gradska kuća, Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac)

Da bi se bolje upoznali sa počecima razvoja leskovačke tekstilne industrije i razlogom zbog kog je Leskovac bio nazivan Srpski Mančester, posetite TEKSTILNI MUZEJ u selu Strojkovcu. Smešten je u zgradi stare vodenice u kojoj je otvorena prva fabrika gajtana 1884. godine i pored vodenice čuva čarkove i kaleme za upletanje gajtana i druge predmete koji pričaju priču o istoriji tekstilne industrije u Leskovcu.
(Tekstilni muzej, selo Strojkovce)
Arheološki lokalitet CARIČIN GRAD iz VI veka nalazi se na 30 kilometara od Leskovca, pretpostavlja se da je to Justinijana Prima, grad koji je u spomen svom zavičaju podigao Justinijan Prvi, vizantijski car, reformator i strateg.
(Caričin grad, 16230, Lebane)
Posebni programi
„Odluči se za igru, preuzmi Muzejonicu i saznaj nešto novo“

Sreda 12. maj – utorak 18. maj

Narodni muzej u Leskovcu bogatiji je za još jednu mobilnu aplikaciju. Ovog puta je reč o Android aplikaciji namenjenoj pre svega mladima, ali i svima koji se tako osećaju, koja na zanimljiv i kreativan način inspiriše na posetu Narodnom muzeju u Leskovcu.
To je interaktivna igra u okviru koje se korisnici na indirektan način upoznaju sa predmetima iz muzeja i kulturnom baštinom leskovačkog kraja. Aplikacija sa prigodnim imenom „Muzejonica“ poziva korisnike da slože slagalicu, spoje dva ista predmeta u čak tri nivoa i obuku lutku.
Muzejonica je besplatna mobilna aplikacija i može se preuzeti putem Gugl Plej prodavnice. Prilagođena je i deci i mladima sa invaliditetom.
Porodični program Gradska kuća

Sreda 12. maj – utorak 18. maj od 10-16 č

(Gradska kuća, Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac)
Porodični program Gradska kuća je vaspitno-obrazovni program Dečjeg muzejona. Namenjen je deci uzrasta od 5 do 11 godina koji zajedno sa članovima porodice mogu da provedu svoje slobodno vreme u muzeju – Gradskoj kući i otkrivaju kako je nekada živela bogata gradska porodica u Leskovcu.
Tokom obilaska postavke Gradske kuće, deca dobijaju ilustrovanu publikaciju sa zadacima i razgovaraju sa muzejskim pedagogom. Svi članovi porodice zabavljaju se, pomažu deci u rešavanju zadataka, traže skrivene predmete i provode prijatne trenutke u Muzeju.
Vreme trajanja je od 45 min do 1 sat

Onlajn muzejska radionica „Muzejski krug prijateljstva“

Petak, 14. maj 10 – 11 č

(Zoom platfrma)
Radionica je namenjena deci srednjoškolskog uzrasta i odraslima sa potrebom za posebnom društvenom podrškom. Radionica se organizuje preko internet platforme ZOOM. Cilj radionice je da se učesnici upoznaju sa kulturnom baštinom našeg kraja, šire svoje vidike i stiču nova prijateljstva. Na radionici se upoznaju sa brojnim muzejskim predmetima izloženim na stalnim postavkama muzeja kroz epizode animiranog serijala za decu „Muzejska azbuka“, razgovorima sa kustosima i brojnim zadacima.

„Azbuka na drugačiji način“

Subota 15. maj 20 – 00 č

(Gradska kuća, Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac)

„Muzejska azbuka“ je edukativni serijal u kome decu upoznajemo sa predmetima iz našeg kulturnog nasleđa na nesvakidašnji i zabavan način. Putem zabavnih ilustracija deci se približava priča o predmetima iz bogate zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu.

„Oboji svet bojama muzeja“

Petak 14.maj od 10-16 č,  subota  15. maj  od 18 – 22 č

(Gradska kuća, Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac)
Muzejska bojanka „Oboji svet bojama muzeja“ puna je predmeta iz bogatog fonda muzeja. Deca koja posete Dečji klub narodnog muzeja pored ostalih interaktivnih muzejskih igara mogu se zabaviti i bojeći bojanke muzeja.

NAPOMENA:
Uskladu sa epidemiološkom situacijom program se može realizovati uz poštovanje mera. U slučaju zabrane kretanja program se odlaže.

ULAZ SLOBODANUSKO