DruštvoVesti

UVEDENA VANREDNA SITUACIJA ZA MESTA POGOĐENA POPLAVOM

Odlukom Štaba za vanredne situacije grada Leskovca na današnjoj, trećoj sednici, proglašena je vanredna situacija na teritoriji mesnih zajednica koje su sinoć zahvatile obilne padavine koje su izazvale poplave i to za Pečenjevce, Čekmin, Lipovicu, Dušanovo, Podrimce, Karađorđevac i Belanovce.
Po rečima komandanta Štaba za vanredne situacije grada Leskovca Gorana Cvetanovića lokalna samouprava grada Leskovca je brzo reagovala i već sinoć se vredno radilo na terenu.
,,Kako bismo pomogli našim sugrađanima angažovali smo raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju. Zaposleni zaduženi za ovu oblast su sve vreme bili na terenu. Pomoć su pružili i pripadnici Sektora za vanredne situacije Leskovac pri MUP-u.
Problemi sa poplavama su rešavani prepumpavanjem, mehanizacijom na terenu, vršio se prokop kanala, dve cisterne sa pijaćom vodom su na usluzi građanima” istakao je Cvetanović .
Pored vatrogasaca i policajaca na terenu su sinoć bile i gradske službe, odnosno 35 vatrogasaca i16 vozila.
Najmanje dva mosta su dosta oštećena preko reke Šaranice
S obzirom na situaciju u mestima, Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Dušanovo, Podrimce, Karađorđevac i Belanovce, doneta je odluka Štaba sa predlogom za proglašenje vanredne situacije zbog elementarnih nepogoda kako bi se brže i efikasnije reagovalo na terenu.

,,Nakon toga smo se prebacili u Pečenjevce sa kompletnom opremom, gde se javila potreba za evakuacijom još 10 lica, čija su se domaćnistva nalazila neposredno uz reku koja se izlila. U saradnji sa svim gradskim službama doneli smo odluku da je potrebno angažovati i ljudstvo koje će raditi na crpljenju vode iz objekta koji su poplavljeni, sa tim smo još sinoć počeli. U toku današnjeg dana imamo crpljenje vode iz 13 domaćinstava i više objekata kao i dela iz samih domaćinstava. Imali smo angažovano 35 vatrogasaca, 16 vozila, pumpe, 2 čamca koja nismo upotrebili. Hvala svim gradskim službama koje su sinoć bile na terenu.“
Donet je zaključak kojim se predlaže Gradskom veću obrazovanje Komisije za procenu štete na stambenim, pomoćnim i privrdenim objektima, kao i stvarima i infrastrukturi i na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za rad, kao i na stočnom fondu, od elementarne nepogode nastale usled obilnih kiša, poplava, pojave bujičnih voda.