VLADIMIR PIŠTALO I NENAD ŠAPONJA, GOSTI LESKOVAČKOG KULTURNOG CENTRA

Manjak razgovora u današnjem društvu, koji doprinosi sve većoj ljudskoj izolaciji, i važnost međusobnog komuniciranja i prenosa znanja , ključne su poruke, koje su se mogle čuti na sinoćnoj tribini „U krupnom planu“, održanoj u Leskovačkom kulturnom centru, čiji su gosti bili pisac Vladimir Pištalo i pesnik Nenad Šaponja.

Vladimir Pištalo, jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Njegov roman „Tesla, portret među maskama“, ostvario je u Srbiji nezabeležen uspeh. Nakon NIN-ove i nagrade Narodne biblioteke Srbije, za najčitaniju knjigu, ušao je i u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju. Takođe, objavljen je i u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u Americi je doživeo čak tri izdanja.

Govoreći o temama i idejama, koje se provlače kroz njegova dela, ovaj profesor istorije, naglašava da je suština u prenosu znanja i priča, koje je okarakterisao kao pravu riznicu metafora.

Prema mišljenju Vladimira Pištala, srpska književna scena, ne razlikuje se umnogome od ostalih, već, kao generalni problem, vidi manjak čitanja i razgovora u današnjem društvu. On je ovom prilikom istakao važnost međusobnog komuniciranja.

O knjizi „Tesla, portret među maskama“, pesnik Nenad Šaponja je u svom tekstu napisao sledeće: Naime, nova Pištalova knjiga, pisana u tananim registrima između eseja i priče, jeste svojevrsna knjiga u slavu smeha, koliko i eseja. Pisana, u perspektivama od Džokera do Hermesa, tih bogova našeg vremena, Pištalovi raspričani eseji, otkrivaju nam smeh, kao crvenu nit naših života.