DruštvoVesti

ZBOG POPLAVA PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA NA TERITORIJI VLASOTINCA

Na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Bratislav Petrović uveo je vanrendu situaciju na teritoriji opštine Vlasotince, zbog štete koju su izazvale obilne padavine u prethodna dva dana.

-Iako vodostaj trenutno stagnira na svim rekama u slivu Vlasine, posledice su evidentne i neophodno je primeniti mere hitne zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara. To znači da će biti angažovana dodatna mehanizacija, evakuisani i zbrinuti ugroženi stanovnici i formiraće se Komisija za procenu štete na infrastrukturnim, stambenim i pomoćnim objektima, kao i na  poljoprivrednom zemljištu – kaže komandant Štaba za vanredne situacije Bratislav Petrović.

Vodonabdevanje je u prekidu i dalje, a što se struje tiče, situacija je povoljnija.

Osposobljeni su 10-kilovoltni dalekovodi u pravcu manastirišta (bez kraka za Brezovicu), zatim pravac Šišava do Sredora ( bez kraka za Lipovicu i Gunjetinu),pravac Svođe do samog Svođa, bez kraka za Ravni Deli. Pravac Orašje je osposobljen do Kozara. Prema Lopušnji i dalje nema struje, kažu u vlasotinačkom ogranku ЕPS-a. Usled obilnih padavina, u vlasotinačkoj opštini trenutno najviše problema ima u Šišavi. Voda koja se sliva sa okolnih brda, sneg koji se topi i padavine koje ne prestaju stvorile su veliku količinu vode koja ide putem i kanalima u ovom selu.

– Poplavljeno je 20-ak dvorišta, a voda je ušla u dve kuće. Mehanizacija JKP Vodovod je na terenu, pokušavaju da reše problem prokopavanjem i skretanjem vode na neku stranu – kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Ivan Stanković.

Vatrogasci su takođe na terenu. Dvorišta su ispod nivoa puta i voda ih lako plavi.

Građani I članovi Štaba za vanredne situacije, sa policijskim I vatrogasnim ekipama, dežurali su noćas na mnogim lokacijama u Vlasotincu jer su obilne padavine dovele do plavljenja dvorišta I kuća u nižim delovima opštine. Prekinuto je vodosnabdevanje, a većina brdsko-planinskog dela opštine je bez struje, kažu u Štabu za vanredne situacije.

Trenutno je kritično između dva mosta, u delu ulice Nikole Tesle, kao I u romskom naselju u ulici Marka Crnog, gde su stigla tri kamiona peska, a meštani I radnici “Komunalca” tovare džakove I postavljaju ih na rizična mesta. Vlasina se nije izlila iz korita, ali se izliva preko šahti jer potiskuje atmosfersku vodu, odnosno ne može da je primi. Njen vodostaj je sinoć, u ponoć, bio 129 cm, a jutros u 8 sati 309 cm. Nakon toga zabeležen je blagi pad, 296cm, pokazuju podaci RHMZ.

Vode nema od jutros, jer fabrika ne može da je preradi zbog mutnoće reke Vlasine I celog njenog sliva. JKP Vodovod obaveštava korisnike da se očekuje da prekid traje celog dana, a I kada voda dođe, kažu, može da se koristi samo kao tehnička dok ZZJZ Leskovac ne izda zvaničnu potvrdu o njenoj higijenskoj ispravnosti. Do tada snabdevanje vodom vršiće se iz cisterni.

Sva planinska sela su bez struje, kažu u EPS_u. Deo Vlasotinca pored nekadašnje fabrike “Besko” je takođe bez struje. Isključeni su I stubovi javne rasvete koji su pod vodom.

Magistralni put Leskovac – Vlasotince je na dva mesta jutros bio teško prohodan, kod Stajkovca I Konopnice, gde je policija regulisala kretanje.

Zbog velikog broja pokidanih provodnika na terenu, vlasotinački ogranak Elektrodistribucije apeluje na građane da sami ne preduzimaju nikakve radnje u vezi sa provodnicima i strujom.

Dovoljno je da obezbede, odnosno obeleže mesto i jave nadležnoj službi na fiksni broj telefona 875-346.

EPS je jutros isključio struju u romskom naselju u Vlasotincu zbog velike količine vode.