DruštvoVesti

KONKURS EU PRO PLUS PROGRAM OTVOREN DO 30. JUNA

Javni poziv EU Pro Plus Program za podršku preduzetnicima  i mikro i malim preduzećima, predstavljen je danas u leskovačkom Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.  Za ovaj poziv, koji je otvoren do 30. juna, Evropska unija je opredelila tri miliona evra.

Javnim pozivom za podršku preduzetnicima i mikro i malim preduzećima obuhvaćeni su privredni subjekti, koji se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga, koje podrazumevaju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i usluge vezane za turizam, održavanje i popravke.

Pravo učešća na konkursu, koji je otvoren do 30. juna, imaju preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine u jednoj od 99 lokalnih samouprava, uključenih u program, objasnio je na današnjoj informativnoj sesiji Goran Zlatković, ispred EU Pro Plus Programa.

Evropska unija je za ovaj program, kako naglašava Zlatković, usmeren na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u regionima Šumadije, Zapadne, Južne i istočne Srbije opredelila tri miliona evra, koja su namenjena za nabavku nove opreme i uvođenje usluga.

Od ukupnog budžeta, dva miliona evra su predviđena za podršku proizvodnim preduzećima, dok će jedan milion biti utrošen za pomoć malim biznisima koji se bave uslužnim delatnostima.

Visina podrške, po pojedinačnom projektu, za preduzeća registrovana za proizvodnu delatnost, iznosi od 10.000 do 40.000 evra, a za preduzeća registrovana za pružanje usluga od 10.000 do 30.000 evra. U oba slučaja obavezno je minimalno sufinansiranje od 20 odsto vrednosti projekta, odnosno 15 odsto za preduzeća iz opština koje pripadaju četvrtoj kategoriji razvijenosti.

Detaljnije informacije o uslovima poziva, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici EU PRO Plus Programa.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom teritorijalnom razvoju, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture u 99 jedinica lokalne samouprave. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.