DruštvoVesti

DAN BELOG ŠTAPA, 15. OKTOBAR, OBELEŽEN U LESKOVCU TRADICIONALNOM ŠETNJOM KROZ CENTAR GRADA

Nizom aktivnosti, među kojima su bile tradicionalna šetnja, kao i prijem, priređen od strane gradonačelnika Gorana Cvetanovića, u Svečanoj sali grada, za članove Okružne organizacije slepih i slabovidih, u Leskovcu je obeležen 15. oktobar, Dan belog štapa.

Uoči 15. oktobra, Međunarodnog dana slepih, koji je poznat i kao Dan belog štapa, na tradicionalnom prijemu, organizovanom u Svečanoj sali grada Leskovca, bilo je reči o aktivnostima, koje su preduzete u cilju poboljšanja kvaliteta života slepih i slabovidih osoba u našem gradu.

Alen Husić, predsednik Okružne organizacije slepih i slabovidih, najpre je istakao značaj projekta, koji podrazumeva obuku za samostalno kretanje i prostornu orijentaciju članova ove organizacije.

S tim u vezi, jedna od članica ovog udruženja, Simka Golubović, osvojila je prvo mesto na takmičenju u samostalnom kretanju u Beogradu.

Dodavši da lokalna samouprava, pre svega, pokazuje razumevanje za potrebe slepih i slabovidih osoba,  Husić je rekao da je grad Leskovac lider u Srbiji, kada je u pitanju postavljanje taktilnih staza.

Grad Leskovac, iz godine u godinu, preko konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti socijalne zaštite, finansijski podržava Okružnu organizaciju slepih i slabovidih, koja u ovom trenutku broji više od 250 članova.

Dan belog štapa u Srbiji obeležava više od 12 hiljada lica, koliko inače i ima osoba, koje ne vide ili imaju problema sa vidom. Savez slepih Srbije, koji postoji od 1946. godine, jedna je od najstarijih organizacija u našoj zemlji.