KulturaVesti

LESKOVAČKI STRIP SE PREDSTAVIO U ALBANIJI

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom gostovala je u Tirani u oviru projekta „CAN for Balkans“ od 29.jula do 1.avgusta, što je prvi put da su srpski strip autori zvanično predstave u  Albaniji.

U sklopu programa međunarodnog strip projekta Kreativna Evropa „CAN for Balkans“ delegacija Leskovačke škole stripa u sastavu Aleksandar Stamenković, Aleksa Gajić, Marija Lukić, Tiberiu Beka i Marko Stojanović prisustvovala je naime od 29. jula do 1. avgusta na Međunarodnoj strip konferenciji koju je organizovao albanski partner, Nacionalni istorijski muzej u Tirani. Predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović prezentovao je srpski strip tokom programa konferencije koji su bili održani ne samo u Tirani več i u Draču pred publikom sastavljenom od čeonih ljudi albanskog stripa, kao i od gostiju iz Belgije, Makedonije i Rumunije.

Međunarodni  strip projekat „CAN for Balkans“  se realizuje uz podršku Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa sa Konzorcijum partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije, a svojim učešćem Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ radi na stvaranju prekogranične kulturne mreže koja treba da olakša saradnji između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na zapadnom Balkanu i Evropske unije.

Projekat „CAN for Balkans“ kroz uspostavljanje radnih alata (digitalne arhive i istorijske studije) istorije istorijskih stripova i putem međunarodnog otvorenog poziva za umetnike podstaknite kreativno istraživanje istorije od strane strip crtača kako bi stvorili nova dela idoprinese originalnom i nekonvencionalnom tumačenju evropske istorije, posebno istorije Balkana, sa uticajem na kulturni prostor kojim dominira kulturno nasleđe sa nekompatibilnim akcentima savrednostima Evropske unije, a promoviše i istorijski strip kroz kulturne akcije kao što su izložbe, istraživački projekti, online platforme i javne rasprave o kulturnim i socijalnim klišeima, kao i stereotipima na Balkanu.