DruštvoVesti

17 MILIONA ZA USLUGE SOCIJALNE ZAŠTITE

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i predstavnici 50 lokalnih samouprava,među kojima i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u Palati Srbija u Beogradu potpisali su danas ugovore o namenskim transferima, koje ovo ministarstvo dodeljuje lokalnim samoupravama za razvoj usluga u zajednici.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ove godine za finansiranje usluga socijalne zaštite iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave izdvojilo 556 miliona, a grad Leskovac je dobio 17 miliona dinara.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je poručila da je socijalna zaštita stanovnika Srbije jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, a cilj namenskih sredstava je da se finansijska pomoć usmeri ka onima kojima je najpotrebnija.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da lokalne samouprave imaju najbolji uvid gde je ta pomoć najpotrebnija i pozvala predstavnike lokalnih samouprava da ukažu Ministarstvu na koje još načine bi bilo potrebno da se intezivira pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ove godine za finansiranje usluga socijalne zaštite iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave izdvojilo 556 miliona dinara.

Tim sredstvima će se, kako je objasnila Kisić Tepavčević, finansirati dnevne usluge u zajednici (usluga dnevnog boravka, svratišta i pomoći u kući), usluga smeštaja u prihvatilište, usluge podrške za samostalan život, usluga ličnog pratioca detetu sa invaliditetom, usluge personalne asistencije punoletnim licima sa invaliditetom, savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge, kao i druge usluge socijalne zaštite.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 2016. godine otpočelo sa primenom namenskih sredstava za jedinice lokalne samouprave.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je kazao da je podrška Ministarstva veoma značajna za i da oslikava dobru saradnju lokalnih samouprava sa državnim organima, Vladom Srbije i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Okupljeni smo oko ideje da Srbija bude pristojna, tolerantna i upešna, a stručnosti i znanja ima. Naša zemlja je jednakih mogućnosti za sve, naglasio je gradonačelnik.

Ako mi dobro radimo svoj posao onda ćemo se svi osećati bolje, a ono što je najznačajnije jeste da će se građani osećati i socijalno sigurno i bezbedno, da svaki građanin naše zemlje zna da nije sam, da će država biti uz njih i da će pomoći uvek kada zatreba, poručeno je sa današnjeg potpisivanja ugovora sa ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.