DruštvoVesti

LESKOVAC NA PRVOM MESTU FDI LISTE FEJNANŠEL TAJMSA

Leskovac slovi za grad koji je najprivlačniji investitorima za gradove ove veličine i zauzeo je prvo mesto na listi Fajnenšel tajmsa.

,,Biti priznat i naći se među 330 gradova Evrope, za nas predstavlja podstrek i stimulaciju da nastavimo sa razvojem grada i time unapredimo pre svega kvalitet života naših sugrađana i sliku Leskovca kao evropskog grada koji se ponovo opravdano našao kao region budućnosti“ istakao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Goran Cvetanović i podsetio ovo nije prvi put da se Leskovac našao na ovoj listi, već i da je još 2020. godine zauzeo drugo mesto, i za manje od četiri godine napredovao i sada se našao na prvom mestu.
Gradonačelnik Cvetanović je povodom činjenice da se grad Leskovac našao na prvom mestu kao grad privlačan investitorima, u evropskom magazinu FDI, publikaciji Fajnenšel Tajmsa istakao i BFC sertifikat čiji je Leskovac etvorostruki nosilac sa procentom ispunjenosti kriterijuma od 96,33%, a on se ne dobija tako lako. Na naše pitanje o svojoj angažovanosti i saradnji sa vladom RS istakao je važnost timskog rada.
Prilikom ocenjivanja gradova procenjeni su brojni faktori, kao što su troškovi priključka na električnu energiju, sami troškovi električne energije, troškovi i vreme za dobijanje dozvola za osnivanje preduzeća, troškovi izvoza i uvoza, dobijanja građevinske dozvole i plaćanja poreza.

  1. godine broj nezaposlenih bio je 22.812 osoba, a zaključno sa januarom 2024. iznosio je 11.898 lica, da je rad domaćih preduzetnika, kao i stranih investitora omogućio je da u Leskovcu zaposlenje pronađe 11 hiljada ljudi, u odnosu na preko 20 hiljada ljudi koji su ostali bez posla u vreme odgovornosti nekih drugih. Dodao je da prema podacima Republičkog zavoda za statistiku:
    u Leskovcu je 2012. godine prosečna neto zarada iznosila 31.980 dinara, bruto 44.435 dinra, dok je u novembru 2023. godine , od kad su poslednji objavljeni podaci, jeste 65.735 dinara neto zarada, dok je 90.865 dinara bruto.

Među najboljim investicionim lokacijama u Evropi je i nekoliko gradova u Srbiji. U svojoj kategoriji, Leskovac je na prvom mestu, Beograd je na visokom sedmom – Kragujevac osmom. Na listi Fajnenšel tajmsa našli su se još Zrenjanin, Subotica i Šimanovci.