KulturaVesti

65 GODINA POSTOJANJA I 30 GODINA SAMOSTALNOG RADA GRDELIČKOG DOMA KULTURE

Dom kulture u Grdelici je svečanom akademijom obeleženo 65 godina postojanja i 30 godina samostalnog rada.
„Poslednjih desetak godina posebno su plodonosne za Dom kulture u Grdelici. Nastale su nove manifestacije kao što je Sajam vina i roštilja, Moto Skup, Grčko veče, Makedonsko veče… Grdeličko leto kao brend Grdelice i juga Srbije nastalo je 2016. godine i na njemu su nastupala najveća muzička imena sa Balkana.
Grdeličku regatu, najstariju manifestaciju Doma kulture, predsednik Aleksandar Vučić na sajtu je predstavio u odeljku Najbolje iz Srbije“ istakao je direktor grdeličkog Doma kulture Marko Trivunić.

Po rečima Dejana Antića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas se obeležava ozbiljan jubilej jer kulutra predstavlja korene jednog naroda, bez čega mu nema ni opstanka.

„Ova ustanova je Grdeličanima i svim posetiocima Grdelice pružila širok dijapazon događaja za različiti ukus mnogobrojne publike. Kroz književni, dramski, likovni i program za decu i mlade, ponudili su pregršt raznih aktivnosti i manifestacija. Najpoznatiji događaji koji su Grdelicu i Dom kulture postavili visoko na turističku mapu Srbije i regiona su Grdeličko leto i Grdelička regata, a ne smemo izostaviti da pomenemo Moto- skup, Sajam vina i roštilja, Grčko veče, Makedonsko veče, Ribarsko veče, Strim festival i Likovno–literarni konkurs” kazala je u ime lokalne samouprave Jelena Stamenković.

Kulturno-prosvetna zajednica opštine Grdelica osnovana je 5. decembra 1958. godine na inicijativu Sreske kulturno-prosvetne zajednice Leskovac. Kao samostalna ustanova, Odlukom Skupštine opštine Leskovac, 2. marta 1993. godine formiran je Dom kulture Grdelica. Objekat Doma kulture u Grdelici sagrađen je 50-tih godina prošlog veka od strane Republike Srbije, sa isključivom namenom zadovoljenja kulturnih potreba građana Grdelice i njene okoline.
Povodom obeležavanja jubileja, 28.decembra će u ovoj ustanovi kulture biti p predstavljena i monografija „65 godina postojanja i 30 godina samostalnosti Doma kulture u Grdelici“.