DruštvoVesti

77 GODINA OD SAVEZNIČKOG BOMBARDOVANJA LESKOVCA U II SVETSKOM RATU

Povodom obeležavanja 77 godina od bombardovanja Leskovca, položeni su venci na spomenik stradalima u savezničkom bombardovanju 6. septembra, 1944. godine u operaciji nazvanoj Retvik, Nedelja pacova.
Broj poginulih po svemu sudeći je izmedju dve ipo i četiri hiljade ljudi, mada je zvanično potvrđeno oko 1000 stradalih, a broj stanovnika u Leskovcu tada je bio oko 28.000, unisteno je nekoliko kvartova,poruseno i unisteno 1840 objekata, centralno jezgro grada, Sokolarski dom.
Iako je Leskovac tokom II svetskog rata imao velike ljudske zrtve I pretrpeo veliku materijalnu stetu, 6.septembra 1944.godine je usledilo ono najgore saveznicko bombardovanje od strane americkih bombardera u kome nikad nije utvrdjen tacan broj zrtava. U 12 sati i 18 minuta zapocelo je bombardovanje Leskovca, koje je izvedeno sa 28 americkih bombardera, u pratnji 20 lovaca, a toga dana na Leskovac je baceno 69 tona bombi.
Pred spomenikom koji simbolizuje jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Leskovca o značaju pamćenja za buduće generacije govorio je predsednik Gr.O SUBNOR-a Hranislav Rakić.
Bitno je za državu i narod većno sećanje sadašnjih i budućih generacija u ime preko hiljadu poginulih nedužnih civila, koji su svojim životima platili cenu borbe protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva – fašizma.
Na spomen česmi su podovod 77 godina savezničkog bobmardovanja Leskovca vence su u ime lokalne samouprave položili šef i član kabineta gradonačelnika Milan Ničić i Čedomir Stojković, kao i predstavnici Vojske Srbije i Gradskog odbora SUBNOR-a.